Opcje przeglądania

Okrągły, wielopiętrowy tort dla kilku osób czy może kwadratowa blacha pełna sernika? To właśnie z myślą o różnych, kulinarnych wyczynach — sernikach na zimno, szarlotkach, tortach z kremem, biszkoptach, tartach i babkach — powstały tortownice.

Te wielokształtne i wielowymiarowe naczynia powstały z myślą o pieczeniu tortów i ciast — zarówno małych, jak i dużych, okrągłych i prostokątnych. Tak duża różnorodność sprawia, że tortownice śmiało można nazwać jednymi z najbardziej funkcjonalnych i użytecznych naczyń zarówno w domowej kuchni, jak i w profesjonalnym lokalu.

Pragniesz stworzyć najsłynniejsze wypieki z całego świata? Pieczenie to twoja pasja, którą chcesz rozwijać? Wybierz tortownice z oferty KitchenStore.pl!

Tortownice

Czym są tortownice?

Tortownice to formy do pieczenia w różnych kształtach i z odpinanym bokiem. Dzięki tej funkcji, po upieczeniu tortu lub ciasta, łatwo można je wyjąć z formy, nie niszcząc przy tym jego kształtu czy struktury. Tortownice wykonane są zazwyczaj z metalu lub stali nierdzewnej. Nieco mniej popularne są silikonowe formy do pieczenia, które świetnie sprawdzą się do pieczenia chleba i babek piaskowych.

Konstrukcja zapewnia równomierne rozprowadzanie ciepła, co przekłada się na doskonale upieczone ciasto. Dodatkowo naczynie z wyjmowanym dnem ułatwia wyjmowanie ciasta z formy, zachowując przy tym jego pożądaną konstrukcję.

Jaką tortownicę wybrać?

Tradycyjne metalowe tortownice zapewniają równomierne pieczenie, ale jeśli szukasz czegoś lżejszego i łatwiejszego do przechowywania, silikonowe tortownice mogą być dla Ciebie odpowiednie. Do pieczenia tortów najczęściej wybieramy tortownice ze stali, nieco rzadziej z silikonu. Ten drugi natomiast świetnie sprawdzi się do tworzenia tart i chlebka bananowego.

W zależności od potrzeb, warto mieć w swojej kuchni kilka tortownic o różnych średnicach. Do większych tortów idealne będą te o średnicy 26-28 cm, natomiast mniejsze ciasta czy tarty świetnie się sprawdzą w tortownicach o średnicy 20-22 cm. Okrągłe tortownice świetnie sprawdzą się do tortów i sernika, a prostokątne tortownice do pieczenia ciast to idealna opcja na szarlotki, wuzetki i wszelkie wypieki dla większej liczby gości. Jeśli planujesz wielopiętrowy wypiek — doskonale sprawdzi się tortownica wysoka (ścianka powyżej 5 cm). W przypadku tart wybieramy zwykle naczynia płytsze.

Upewnij się także, że tortownica ma mechanizm odpinania. Ten docelowo powinien być solidny i niezawodny, dzięki czemu ciasto nie będzie się wylewać podczas pieczenia, a po upieczeniu łatwo je wyjmiemy z formy. Zwykle przyjmuje on formę zawiasów, dzięki czemu nie łamie i nie psuje się podczas wieloletniego używania.

W trakcie zakupów zwróć także uwagę na powłokę antyprzywierającą, która zapobiega przywieraniu ciasta do formy i ułatwia jego wyjmowanie.

Czy tortownice zawsze są okrągłe?

Owszem, najpopularniejsze są tortownice okrągłe, które stosuje się w większość, popularnych wypieków. Mała tortownica świetnie sprawdzi się w przypadku tiramisu lub sernika na zimno, a duża — w przypadku biszkoptów z galaretką. Nie oznacza to jednak, że rynek nie oferuje innych form. Współcześnie możemy znaleźć tortownice kwadratowe, prostokątne, sercowate (w kształcie serca) czy nawet owalne. Różnorodność kształtów pozwala na tworzenie różnych wypieków, dostosowanych do konkretnej okazji lub indywidualnych preferencji.

Dlatego, jeśli chodzi o wybór tortownicy, warto zastanowić się, jakie ciasta najczęściej pieczemy i jaki kształt najlepiej spełni nasze potrzeby. Ostateczny wybór zależy od indywidualnych preferencji i zamierzanej prezentacji wypieku.

Chcesz stać się mistrzem cukiernictwa? Pragniesz stworzyć swój pierwszy, cytrynowy sernik lub biszkopt? Zobacz już teraz tortownice w KitchenStore.pl i stań się mistrzem cukiernictwa!

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl