Opcje przeglądania

Kotlety schabowe, rolady, mięsne saszetki wypełnione mozzarellą lub szpinakiem — wszystkie te danie wymagają doskonałego, funkcjonalnego przyrządu — tłuczka! To niepozorne, funkcjonalne urządzenie może w mgnieniu oka "spłaszczyć" ulubione mięso — bez względu na to, czy zdecydujesz się je upiec, usmażyć, wrzucić na parę lub zawinąć. Proces ten nie wpływa negatywnie na konsystencję i smak — dlatego też jest to urządzenie, które powinno pojawić się w każdej kuchni.

Jeszcze go nie masz? Zobacz już teraz ofertę od KitchenStore.pl i spraw, aby tłuczek kuchenny pojawić się w Twojej szufladzie.

Tłuczki do mięsa

Czym jest tłuczek do mięsa?

To narzędzie kuchenne, zazwyczaj wykonane z metalu lub drewna, służy do rozbijania i miękczenia tkanek mięsnych. Ma zazwyczaj ciężki, płaski koniec, który może być gładki lub pokryty drobnymi wypustkami (często są też modele dwustronne, łączące w sobie funkcję 2w1). Dzięki użyciu tłuczka, mięso staje się bardziej delikatne i łatwiejsze do przyrządzenia. Płaskie płaty dużo łatwiej jest zawijać, wypełniać serem lub warzywami, a następnie zapiekać, przez co niegdyś twarde mięso staje się miękkie i pełne smaku!

Jak używać tłuczka do mięsa??

Użycie tłuczka pozwala na rozbicie twardych tkanek mięsnych, dzięki czemu mięso staje się bardziej kruche. Tłuczek umożliwia także uzyskanie równomiernie płaskich kotletów, które lepiej i równomierniej się smażą. Dodatkowo rozbijając mięso, można lepiej wprowadzić marynatę w jego strukturę, co przekłada się na intensywniejszy smak. Popularne jest także robienie saszetek z płatów indyka, które następnie wypełnia się ulubionymi warzywami, serem i plastrem szynki, które smaży się, wrzuca na grilla lub zapieka z sosem.

Jaki tłuczek do mięsa wybrać?

Najważniejszy jest materiał. Metalowe tłuczki są bardziej wytrzymałe i skuteczniejsze w rozbijaniu twardych tkanek. Drewniane mogą być lżejsze i mniej agresywne dla mięsa. Popularne są także młotki ze stali nierdzewnej, które odporne są na środowisko kwasowe.

Wybierając tłuczek, zwróć uwagę na powierzchnię — dostępne są produkty płaskie lub z wypustkami. Wypustki są idealne do intensywnego miękczenia mięsa, a powierzchnia płaska posłuży do prostego rozbijania płatów. Zwróć także uwagę na dobrze zbalansowany uchwyt. Upewnij się, że dobrze leży w dłoni, zapewni komfort użytkowania i jest solidny. Wybierając tłuczek, warto zastanowić się, jak łatwo jest go czyścić. Niektóre modele są bardziej higieniczne dzięki możliwości demontażu lub specjalnej powłoce. Produkty wykonane z drewna zwykle wymagają większej ostrożności i unikania zmywarek.

Tłuczek do mięsa to niezbędne narzędzie w kuchni dla wszystkich, którzy chcą przyrządzać mięso na najwyższym poziomie. Dzięki niemu potrawy zyskują na smaku, a mięso staje się delikatne i soczyste. Przetestuj go, usprawnij swoją pracę w kuchni i wybierz produkt z oferty KitchenStore.pl!

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl