Słodkie i wytrawne wypieki z ciasta to obowiązkowy punkt w domowym menu. A tam, gdzie wypieki, jest również sprzęt do jego wyrabiania. Miłośnicy tradycyjnych rozwiązań najchętniej używają drewnianych stolnic lub kawałków marmurowych blatów. Jednak stolnica silikonowa, na której można szybko i wygodnie wyrobić ciasto, to akcesorium coraz częściej spotykane również w profesjonalnych kuchniach. Jakie zalety i wady mają silikonowe maty do ciasta?

Stolnice i maty silikonowe

Stolnica silikonowa – praktyczne akcesorium w Twoim domu

Stolnice do ciasta wykonane z drewna zazwyczaj zajmują sporo miejsca, a w wielu kuchniach każdy centymetr sześcienny powierzchni jest na wagę złota. Nic więc dziwnego, że zarówno restauratorzy, jak i domowy kucharze coraz chętniej korzystają ze stolnic silikonowych. To płaskie, odporne na wysokie temperatury maty do ciasta. Łatwo utrzymać je w czystości i przechować – po skończonej pracy wystarczy zwinąć taką stolnicę w rulon albo ułożyć płasko na półce czy w szufladzie.

Poza tym na matach silikonowych można nie tylko wyrabiać, ugniatać czy wałkować ciasto, ale również piec (przed pieczeniem warto sprawdzić informacje od producenta umieszczone na opakowaniu, aby dobrać właściwą temperaturę). Stolnica silikonowa dobrze trzyma się blatu (zwłaszcza lekko zwilżona od spodu wodą), a ciasto się do niej nie przykleja – zazwyczaj nie ma potrzeby podsypywania go mąką albo smarowania maty tłuszczem. Ponadto maty silikonowe świetnie przewodzą ciepło, więc wypieki dobrze w nich wyrastają.

Takie stolnice często mają narysowane okręgi o różnych wymiarach, co ułatwia rozwałkowanie np. ciasta na pizzę na określoną wielkość. Mata dobrze też zabezpieczy blat, ponieważ bez obaw o zniszczenie silikonu możesz postawić na niej gorący garnek albo blachę z piekarnika.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl