Rondle — niepozorne kociołki, które wypełnić może smak i aromat. Dzięki nim przygotujesz się na kulinarną podróż dookoła świata — to niewielkie naczynie posłuży Ci do przygotowywania francuskiej zupy cebulowej, włoskiego sosu pomidorowego, angielskiej fasolki, jajek po benedyktyńsku, pierożków won ton i wielu, wielu innych!

Kiedy wkładasz składniki do rondla, dzieje się prawdziwa magia. Wszystkie smaki i aromaty łączą się w harmonijną symfonię. Od zwykłych ziemniaków, po soczyste kawałki mięsa — wszystko w rondlu staje się smaczniejsze! Przetestuj je w swojej kuchni, wybierając produkty od KitchenStore.pl!

Rondle

Rondle — kluczowe wyposażenie każdej kuchni

Rondle nie boją się żadnego, kulinarnego wyzwania. Potrafią ugotować aromatyczne zupy, pyszne sosy, soczyste duszone mięsa, a nawet słodkie polewy na tort. Te malutkie garnuszki wyróżniają się okrągłym lub owalnym dnem, które umożliwia równomierne rozprowadzenie ciepła i gotowanie potraw na całej powierzchni.

Zwykle wykonany jest z trwałych materiałów — takich jak stal nierdzewna, która daje możliwość mycia w zmywarce, a także emaliowana stal, żeliwo lub miedź. Rondle wyposażone są w uchwyty po obu stronach, co ułatwia przenoszenie i manipulowanie nimi podczas gotowania. Niektóre posiadają pojedynczy, długi uchwyt, który zmniejsza ryzyko poparzenia podczas odcedzania warzyw. Wygodny uchwyt ułatwia manewrowanie garnuszkiem, np. gdy chcesz rozlać zupę do malutkich miseczek. Niektóre rondle posiadają także "dzióbek" do zwinnego rozlewania płynów.

Czym się różni rondel od garnka?

Rondel różni się od garnka głównie kształtem i przeznaczeniem. Ten pierwszy ma szerokie i płaskie dno z wyższymi bokami, często w kształcie okrągłym lub owalnym. Naczynie to jest idealne do gotowania potraw, które wymagają równomiernego rozprowadzenia ciepła, jak sosy czy duszone mięsa. Garnki natomiast mają głębsze wnętrze z równomiernymi ściankami, które są proste lub lekko stożkowe. Dodatkowo są przeznaczone do gotowania większych ilości płynów, takich jak zupy czy wywary. Co ważne — rondle nie zawsze mają dwie rączki — zdarza się, że wyposażone są w jeden długi uchwyt, który można trzymać jedną ręką.

Materiał wykonania rondla — jakie ma znaczenie?

Najpopularniejsza jest stal nierdzewna — trwała, odporna na korozję i łatwa do czyszczenia. Dodatkowo ma dobrą przewodność ciepła, jest stosunkowo lekka, nie wpływa na smak żywności i wyróżnia się nieprzywierającą powłoką. Dlatego też rondle ze stali nierdzewnej spotkać można w profesjonalnych kuchniach i restauracjach. Alternatywą dla stali nierdzewnej jest stal węglowa o podobnych właściwościach.

W produkcji wykorzystuje się także aluminium, które jest lekkie i szybko przewodzi ciepło. Tworzywo to może jednak reagować z pewnymi kwasami — zwróć więc uwagę, czy powłoka wewnętrzna zapobiegnie takim reakcjom. Dużo lepsze są więc np. rondle z powłoką ceramiczną, która jest odporna na przywieranie.

Rondle żeliwne są znane ze swojej doskonałej retencji ciepła. Mają imponujące właściwości przewodzenia ciepła, dzięki czemu utrzymują temperaturę przez długi czas. Rondle żeliwne są cięższe niż inne materiały i dodatkowo wymagają odpowiedniej konserwacji.

Inne, praktyczne rondle emaliowane lub miedziane, są równie efektywne w przewodzeniu ciepła. Pamiętaj jednak, że miedź reaguje z niektórymi kwasami, dlatego też takie garnuszki powinny mieć dodatkową powłokę wewnętrzną, wykonaną z innego materiału (np. ze stali nierdzewnej). Niemniej jednak są one piękne i eleganckie.

Rozmiary rondli — jak dobrać odpowiednie do Twoich potrzeb?

Na sklepowych półkach znajdziesz rondle w różnych rozmiarach — te należy dobrać pod potrzeby kulinarne, a także pod liczbę zaproszonych gości.

Małe rondle najczęściej mają pojemność od 1 l do 2 litrów. Są idealne do gotowania niewielkich porcji potraw, takich jak sosy, duszone mięsa czy sałatki. Mogą również być używane do podgrzewania i podawania dań.

Średnie rondle zwykle mają pojemność od 3 do 5 litrów. Są wszechstronne i często używane do gotowania większych porcji zup, gulaszy, sosów czy dań jednogarnkowych. To one też idealnie nadają się do piekarnika — np. gdy chcesz zachować odpowiednią temperaturę dania.

Duże rondle z kolei mają pojemność powyżej 6 litrów. Są idealne do gotowania dużych ilości potraw, takich jak zupy na większe przyjęcia, duszenia większych kawałków mięsa czy przygotowywania dań dla większej liczby osób. Spotkasz je głównie w profesjonalnych restauracjach lub w domach wielorodzinnych.

Chcesz wyposażyć swoją kuchnię? Brakuje Ci rondli z grubym dnem? Postaw na ofertę od KitchenStore.pl! - wybierz garnki i rondle emaliowane, ceramiczne lub wykonane ze stali nierdzewnej. Stań się kulinarnym mistrzem!

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl