Naleśniki i placki to sposób na smakowite, pyszne śniadanie, obiad albo kolację. Najpiękniejsze i najcieńsze wychodzą wtedy, gdy usmażysz je w naczyniu o odpowiednio niskich bocznych ściankach – właśnie takie są patelnie do naleśników. To absolutny niezbędnik każdej kuchni!
Kto nie kocha naleśników ze słodkim twarogiem, dżemem domowej roboty lub świeżymi owocami? Sami nie wyobrażamy sobie śniadań bez tych puszystych roladek. Wiemy, że kochają je nie tylko dzieci, ale i dorośli, którzy nierzadko eksperymentują z dodatkami lub wersją na słono. Aby przygotować naprawdę idealne naleśniki dla siebie i swojej rodziny konieczna będzie patelnia tytanowa do naleśników. Spokojnie – mamy ją w ofercie!
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.
Jak wyglądają patelnie do naleśników?
Patelnia do naleśników nie różni się zbytnio od tradycyjnej patelni, oprócz tego, że ma dużo niższe ścianki. Dzięki temu wilgoć z ciasta ucieka bez przeszkód, a naleśnik albo placek smaży się równomiernie i bardzo szybko. Niskie brzegi znacznie ułatwiają również przewracanie naleśników albo placków. Patelnie do naleśników produkuje się najczęściej ze stali nierdzewnej albo z odlewu aluminiowego pokrytego nieprzywierającą powłoką. Najpopularniejsze patelnie naleśnikowe mają 24 i 26 cm, ale jeśli lubisz większe albo mniejsze placki, możesz kupić taką o średnicy 22 albo 28 cm.
Psst… zdradzimy, że mała patelnia do naleśników to także idealny do zrobienia słynnych pancake’ów z syropem klonowym i borówkami.
Do czego można wykorzystać patelnie do naleśników?
Płaska patelnia do naleśników ceramiczna sprawdzi się nie tylko do przygotowywania naleśników. Bez problemu usmażysz na niej racuchy czy podpłomyki. Na suchej albo lekko zwilżonej patelni do naleśników podgrzejesz też tortillę, w którą możesz następnie zawinąć dowolny farsz.
Patelnia do smażenia naleśników doskonale nadaje się również do przyrządzania potraw z jaj. Przygotujesz na niej piękne, złociste jajka sadzone (niezależnie od tego, czy odwracasz je na drugą stronę, czy nie), a także puszystą jajecznicę. Możesz także usmażyć na niej omlet – po przewróceniu posyp go serem żółtym lub ulubionymi dodatkami, złóż na pół i chwilę odczekaj.
Jeśli posiadasz kuchenkę indukcyjną – upewnij się, że w koszyku wylądowała patelnia do naleśników indukcyjna. Naleśniki są na tyle popularnym daniem, że przyrządzić je może każdy – bez względu na to, jak kuchenka zagościła w domu!

