Klientom naszego sklepu oferujemy wygodne w użyciu, solidnie wykonane noże do sera. Zapewniamy przy tym bogaty wybór nie tylko klasycznych modeli przeznaczonych do krojenia serów żółtych, ale też noży specjalistycznych, używanych do innych gatunków tego typu produktów spożywczych. W asortymencie naszej firmy znajdziesz i zamówisz wszystkie potrzebne akcesoria tej kategorii.
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.
Noże do serów miękkich i półmiękkich
Sery miękkie, do których zalicza się chociażby gatunki pleśniowe, bywają dość trudne w obróbce – do ich rozdrabniania potrzebne są odpowiednio dobrane noże, do których powierzchni ser nie będzie się tak mocno przyklejał.
Podstawowym nożem do sera typu miękkiego będzie model wyposażony w klingę z otworami (w dowolnym kształcie). Taka specyficzna konstrukcja zapobiega przywieraniu sera. Do serów pleśniowych typu brie czy camembert wykorzystuje się natomiast noże z bardzo wąskim ostrzem. Do przygotowania produktów z zieloną i niebieską pleśnią, które zazwyczaj pozostają półmiękkie, przeznaczone są noże z rozwidlonym czubkiem. Przygotowując porcje sera na deskę czy tartinki warto natomiast skorzystać z krajalnic – nie są to typowe noże, a raczej specjalne struny rozciągnięte pomiędzy uchwytami, zapewniające bardzo równomierne krojenie.
Nóż do serów twardych
Sery żółte i inne sery o twardej czy półtwardej konsystencji należy kroić nożami odpowiednio do nich przystosowanymi. W naszym asortymencie dostępne są modele przeznaczone do rozdrabniania parmezanu czy też noże płaskie do sera, których cechą charakterystyczną jest brak ostrego zakończenia.
Uniwersalny nóż do sera będzie miał z kolei klingę w kształcie migdała – tego modelu używać można również do dzielenia serów miękkich. Świetnym rozwiązaniem, bardzo wygodnym w stosowaniu są także noże typu łopatka – którymi rozkroisz na cienkie plasterki nawet wyjątkowo twarde gatunki serów (na przykład parmezan). Łopatki, podobnie jak ich odmiana w postaci tarek, sprawdzają się przy porcjowaniu serów do dań włoskich – na pizzę, makarony i podobne potrawy.