Producent
Cena
-
od
do
W naszej ofercie sprzedażowej dostępny jest duży wybór akcesoriów kuchennych takich, jak noże do warzyw i owoców. Akcesoria z tej kategorii stanowią niezbędne wyposażenie każdej kuchni – nie tylko tej profesjonalnej w lokalu gastronomicznym!
Na co zwrócić uwagę wybierając nóż do warzyw i owoców?
Odpowiednio dobrany nóż do jarzyn czy owoców ułatwi obieranie i rozdrabnianie dowolnych produktów – zarówno miękkich pomidorów, jak i twardych jabłek czy marchwi. Dzięki profilowanym ostrzom niektóre modele noży nadają się także do tworzenia estetycznych dekoracji warzywnych (noże do carvingu).
Rękojeść noża przeznaczonego do obierania i krojenia warzyw czy owoców wykonana jest z materiałów antypoślizgowych – dzięki temu nożyki świetnie leżą w dłoni, a ich używanie jest wyjątkowo bezpieczne nawet przy obróbce umytych, wilgotnych produktów.
Czym charakteryzują się noże do owoców i warzyw?
Noże przeznaczone do obróbki owoców i warzyw są zwykle lekkie i niewielkie – mają krótkie ostrza, co wpływa na proces tak obierania produktów, jak i ich dalszego rozdrabniania. Nieco dłuższe ostrza wybieraj w przypadku noży przeznaczonych do siekania – cebuli, warzyw naciowych i podobnych.
W ofercie naszego sklepu, poza uniwersalnymi modelami przeznaczonymi do warzyw i owoców znajdziesz także noże zaprojektowane z myślą o obróbce konkretnego rodzaju żywności. Mowa tu chociażby o nożach do pomidorów (wyróżniających się ząbkowaniem po jednej stronie ostrza) czy też twardych i niezbyt giętkich nożach do melonów i arbuzów, które świetnie radzą sobie z twardą skórką owoców tego rodzaju.
Odrębnym typem noży do warzyw i owoców są tak zwane „obieraczki”. To specyficzne akcesoria, za pomocą których prosto i szybko obrać można przede wszystkim twarde jarzyny. Obieraczka sprawdzi się jednak także przy obieraniu cukinii, ogórków szklarniowych czy jabłek i ziemniaków. Specyficzne ostrze zastosowane w takim wyposażeniu pozwala ponadto na rozdrabnianie warzyw i owoców do postaci cienkich plasterków – które mogą być następnie wykorzystywane do dekorowania czy przygotowywania oryginalnych potraw.