W naszej ofercie dostępne są moździerze kuchenne, wyposażenie niezbędne dla każdego miłośnika gotowania z użyciem świeżych przypraw. Jako narzędzie czy też naczynie kuchenne moździerze znane są od wieków – i do tej pory nie zmieniło się ani ich przeznaczenie, ani też konstrukcja.
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.
Moździerz kuchenny – co to jest?
Moździerz kuchenny jest stabilnym, ciężkim naczyniem w postaci niewielkiej misy i specjalnego tłuczka, czyli elementu służącego do rozcierania i rozdrabniania składników. Moździerze wykonywane są z przeróżnych materiałów, przy czym do najpopularniejszych i najtrwalszych z pewnością należą warianty ceramiczne oraz z kamienia naturalnego (może to być marmur lub też granit). Takie naczynia są dość niskie i o większej średnicy. Ich powierzchnia wewnętrzna nie chłonie zapachów produktów i pozostaje łatwa w utrzymaniu czystości.
Dostępne są ponadto kuchenne moździerze produkowane z mosiądzu, żeliwa czy brązu. Te oferowane są zazwyczaj w nieco innym kształcie – są wyższe i węższe, ale nadal bardzo praktyczne i stabilne.
Do czego służy moździerz kuchenny?
Moździerz jest wyposażeniem dość wszechstronnym. Służy przede wszystkim do rozcierania przypraw – zarówno tych twardych, jak pieprz czy gorczyca, jak i świeżych ziół. Doskonale zatem sprawdzi się chociażby przy robieniu domowego pesto z bazylii.
Zaletą moździerza jest jego manualne wykorzystanie – chociaż wymaga to odrobiny wprawy i siły, w wielu przypadkach może on poradzić sobie lepiej niż elektryczne blendery. Mowa tu chociażby o ucieraniu ziaren i orzechów.