Gdy zaczyna się sezon na szparagi, naprawdę warto posmakować tego wyjątkowego warzywa! Jak najłatwiej je przygotować? Ugotować i po prostu polać oliwą z oliwek lub masłem. Jeśli chcesz, żeby danie prezentowało się naprawdę zjawiskowo, nie dziel szparagów na mniejsze kawałki, ale ugotuj je w całości. Po ugotowaniu możesz zawinąć je w plastry włoskiej szynki lub podać z pokrojoną figą i serem kozim.

Wiemy, że po przeczytaniu naszych kulinarnych inspiracji naszła Cię ochota na te wyśmienite warzywa. Jeśli chcesz je przygotować – potrzebne Ci będą garnki do gotowania szparagów.

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Jak wyglądają garnki do szparagów?

Garnki do szparagów wyróżniają się długim i wąskim kształtem. Najczęściej są wykonane ze stali nierdzewnej, dzięki czemu nadają się na różne rodzaje kuchenek – gazowe, ceramiczne i indukcyjne. Warto od razu kupić garnek do gotowania szparagów z pokrywką, aby nie zawracać sobie potem głowy znalezieniem przykrywki odpowiedniej wielkości. Wiele garnków do gotowania szparagów ma również w zestawie praktyczne sitko, które ułatwia wyjęcie gotowych warzyw albo przygotowanie ich na parze, czyli jeszcze zdrowiej!

Czy garnki do szparagów przydają się też do innych dań?

Garnek do gotowania szparagów przydaje się w kuchni również do przygotowywania innych dań. Bez problemu ugotujesz w nim w całości inne, długie warzywa, np. marchewki albo pietruszki. Jeśli włożysz do niego związaną w pęczek włoszczyznę, możesz przygotować w tym naczyniu smakowity warzywny bulion. To również garnek wręcz idealny do gotowania spaghetti (zwłaszcza jeśli ma sitko, które wykorzystasz od razu do odcedzenia makaronu). W wysokim i wąskim garnku do szparagów możesz także umieścić szynkowar. Jak więc widzisz, garnek do gotowania szparagów ma szereg świetnych zastosowań!

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl