Klasyczne spaghetti bolognese, czy może penne w sosie śmietanowym? Długie pappardelle, zakręcone lunghi w pomidorach czy tagliatelle z owocami morza? Bez względu na to, czy jesteś miłośnikiem klasycznej, włoskiej kuchni czy kochasz eksperymenty kulinarne – w Twoim domu nie może zabraknąć garnka do gotowania makaronu!

Dlatego też na dnie szafki musi pojawić się garnek z sitkiem do makaronu – niezwykle funkcjonalne naczynie, które pomoże Ci ugotować i odcedzić makaron, który następnie polejesz aksamitnym sosem na bazie oliwy z oliwek i świeżej bazylii. Mmm…, pyszne!

Garnki do makaronu

Garnek do gotowania makaronu od Kitchen Store

Garnek do spaghetti powinien pomieścić odpowiednią ilość zarówno płynu, jak i suchego makaronu. Kucharze sugerują, że na każde 100g makaronu potrzebny jest około litr wody. Dlatego też najbardziej uniwersalnym i praktycznym rozwiązaniem jest wybierania garnka o pojemności około 8,5 litra.

Oprócz wysokich, prostych naczyń popularny jest także dedykowany garnek z sitkiem do makaronu.  Ten drugi posiada specjalnie wbudowany cedzak, który ułatwia wyjmowanie ugotowanego makaronu, bez konieczności dźwigania ciężkich naczyń i bez narażania się na poparzenia. Ta praktyczność sprawia, że niektórzy kucharze używają go także do… gotowania szparagów!

Kupując garnek to gotowania makaronu, zwróć także uwagę na pokrywkę. Ta powinna posiadać niewielki otwór – w postaci siateczki lub dziurki – odprowadzający gromadzącą się parę. Wiemy, że niektórzy miłośnicy włoskich smaków preferują pokrywki przezroczyste – w końcu mogą w ten sposób zajrzeć do środka garnka – i to bez konieczności zakładania rękawic kuchennych. Wygodne, prawda?

Jak ugotować makaron?

Gotowanie makaronu to sztuka, której cierpliwie pilnują Włosi i tradycjonaliści. Według nich makaron należy wrzucać do wrzącej, osolonej wody. Następnie zaleca się jego zamieszanie, tak, aby uniknąć przywierania i sklejania. Kucharze jasno wskazują, że czas gotowania makaronów jajecznych nie powinien przekroczyć 12 minut, a makaronów pozbawionych jajek – 10 minut. Na koniec ugotowany makaron należy odcedzić. Nie zalewaj go wodą! Zamiast tego wrzuć do gotowego sosu i pozostaw w nim na 2-3 minuty.

Jak ugotować makaron al dente? Skróć czas gotowania o około 3 minuty, regularnie sprawdzając miękkość. Wyjmij makaron, gdy ten będzie jeszcze pół-twardy, zalej gorącym sosem, tak, aby makaron mógł w nim zmięknąć. Podawaj swoim bliskim!

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl