Durszlak bardzo często nosi zamienną nazwę cedzaka metalowego. W dużym uproszczeniu jest to forma półokrągłego sitka z podziurawionym drobno dnem. Durszlak metalowy lub durszlak plastikowy może być wyposażony zarówno w jeden, jak i dwa uchwyty. Często też modele posiadają dodatkową podstawkę lub nóżki, które ułatwiają odprowadzanie cieczy. 

Durszlaki

Zastosowanie durszlaka

Docelowo cedzak służy odseparowaniu warzyw, makaronu czy ryżu od zbędnego bulionu, sosu lub wywaru. Świetnie służy do odcedzania i płukania żywności – np. groszku konserwowego lub kukurydzy. Z tego też względu jest to jeden z najbardziej praktycznych i funkcjonalnych narzędzi w kuchni – bez względu na to, co uwielbiasz tworzyć i przyrządzać. 

Cedzak metalowy

Obecnie cedzaki zdecydowanie najczęściej produkowane są ze stali nierdzewnej lub plastiku. Zarówno jeden, jak i drugi materiał jest niezwykle wytrzymały i doskonale sprawdzi się w codziennej pracy nad ulubionymi przepisami. 

Co ciekawe - dziurki w durszlaku nie są rozmieszczone jednorodnie. Ułożone sześciany mają za zadanie jeszcze sprawniej odprowadzać nadmiar wody lub wywaru, ułatwiając cały proces przyrządzania makaronu czy ziemniaków. Z całą pewnością więc durszlak metalowy możemy okrzyknąć niezwykle funkcjonalnym dodatkiem – zarówno w nowoczesnej, jak i tradycyjnej kuchni. 

Spraw, aby tak niepozorne narzędzie, jak cedzak plastikowy, stał się nieodzownym kompanem Twojej codziennej, kulinarnej pracy – i to bez względu na to, czy jesteś profesjonalnym czy domowym szefem kuchni. 

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl