Producent
Cena
-
od
do
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jaką rolę pełnią niepozorne blachy do pieczenia, które znaleźć można w niemalże każdej — profesjonalnej i domowej — kuchni? Te małe, płaskie naczynia mają moc przemieniania zwykłych ciastek w smakowite wypieki, które podbiją kubki smakowe!
Blacha do pieczenia to niezwykły, cichy superbohater w świecie kulinarnym. To dzięki niej ciasto rośnie jakby miało skrzydła, a kawałki mięsa stają się soczyste i złociste. To prawdziwy magik kuchennego świata, który nie boi się wysokich temperatur i szalonych, kreatywnych przepisów szefa kuchni! Nie mogło więc jej zabraknąć w ofercie KitchenStore.pl — miejscu, które zrzesza miłośników pieczenia ciast i gotowania!
Blacha do pieczenia — niezbędne narzędzie w każdej kuchni
Blacha do pieczenia jest odporna na przywieranie, dzięki czemu ułatwia przygotowywanie kruchych ciasteczek, pierniczków czy tart. Dodatkowo odporna jest na wysoką temperaturę, mycie w zmywarce, zarysowania i korozję. Jej płaska, równa powierzchnia, ma także zdolność do równomiernego rozprowadzania ciepła. Jest tak wszechstronna, że można na niej piec ciasta, szaszłyki, steki, warzywa, a nawet dzielnie stawić czoła pizzom i plackom. Dzięki niej zapiekanki są kruche, ciasto do pizzy puszyste, warzywa chrupiące, a mięso soczyste. Wykorzystuje się ją więc do serwowania i upieczenia dań z całego świata.
Wybieramy blachę do pieczenia — na co zwrócić uwagę?
Po pierwsze — na materiał. Ten powinien być trwały i odporny na pracę z wysokimi temperaturami. Dodatkowo musi on doskonale rozprowadzić ciepło.
Po drugie — na grubość. Zbyt cienka blacha może odkształcać się pod wpływem wysokich temperatur, a zbyt gruba może powodować nierównomierne pieczenie.
Po trzecie — na obecności powłoki nieprzywierającej. Warto także postawić na wyjmowane dno, które z łatwością można umyć. Dodatkowo ułatwi ono serwowanie wypieków.
Po czwarte — rozmiar i kształt. Obecnie na rynku spotkasz formy do pieczenia w różnych formatach i rozmiarach, odpowiadając tym samym na potrzeby niemalże wszystkich miłośników pieczenia i gotowania!
Jaki materiał blachy do pieczenia wybrać?
Obecnie blachy do pieczenia wykonane są z różnych materiałów. To głównie od nich zależy cena i właściwości tego niepozornego naczynia. Najpowszechniejsza jest stal nierdzewna — trwała, odporna na korozję i łatwa do czyszczenia. To ona równomiernie rozprowadza ciepło i jest odporna na powstawanie trwałych plam i odbarwień. Innym materiałem jest aluminium lub stal węglowa. Ta pierwsza jest tania i szybko się nagrzewa. Nie zaleca się jej stosować w bardzo skrajnych warunkach — pod wpływem ekstremalnie wysokich temperatur może bowiem się wyginać. Natomiast blachy do pieczenia ze stali węglowej są znacznie solidniejsze i trwalsze. Dodatkowo błyskawicznie przewodzą ciepło. W przypadku blach stalowych warto szukać tych, pokrytych warstwą ochronną, która zapobiega przywieraniu i ułatwia czyszczenie. Ostatnią opcją jest blacha ceramiczna, która jest odporna na przywieranie i zapewnia równomierne rozprowadzanie ciepła. Dodatkowo ceramiczne blachy mogą nadawać potrawom lekkość i chrupkość, służąc kucharzom przez długie lata!
Rozmiary i kształty blach do pieczenia — jakie wybrać?
Na rynku dostępne są blachy do pieczenia w różnych kształtach i rozmiarach. Okrągłe (tzw. tortownice z wyjmowanym dnem lub formy do tarty), prostokątne, a nawet.... trójkątne — to naczynie potrafi zaskakiwać!
Wybierając formy do pieczenia przede wszystkim zastanów się, do jakich wypieków będziesz ich używać. To wybrane przepisy nierzadko nakreślają czego dokładnie potrzebować będzie domowy kucharz (chociaż zachęcamy, aby mieć w swojej szafce kilka sztuk — warto być gotowym na wszystkie ewentualności!).
Najbardziej powszechne i wszechstronne blachy mają kształt prostokąta. Na rynku są dostępne w różnych rozmiarach, takich jak 9x13 cali, 10x15 cali, 12x17 cali, odpowiadając tym samym na potrzeby zapiekanek, pieczeni, placków i pizz. Zaraz za nimi są kwadratowe blachy do pieczenia — zwykle 8x8 cali, 9x9 cali lub 10x10 cali. Trzecią opcją są okrągłe foremki, które stosuje się głównie do wypiekania ciast, tortów, serników i innych deserów. Standardowe rozmiary to 8 cali, 9 cali lub 10 cali średnicy. Można także spotkać inne, specjalistyczne formy do pieczenia — tj. blachy do muffinów, blachy do babeczek, blachy do wykładania ciasta francuskiego czy blachy do pieczenia chleba. Mają one odpowiednie komory lub rowki, dzięki którym wypiek zaskakuje swoją formą i wykończeniem.
Zaufaj tej niepozornej blaszce — wnieść swoje przepisy na wyższy poziom i stwórz danie, które podbije serce gości. Wybierz blachy do pieczenia od KitchenStore.pl!