Zaproponujmy jedzenie bez sztućców. Coraz częściej odchodzimy od imprez z zastawionymi stołami dużymi półmiskami i sztywno przypisanymi miejscami siedzącymi. Zaskocz swoich gości formą podania wytrawnych przekąsek oraz deserów. Finger-food jest świetnym pomysłem i jednym z najnowszych trendów panujących w światowych restauracjach i na uroczystościach. Nazwę możemy tłumaczyć jako „przekąska na jeden kęs”, co oznacza małe porcje posiłków „na jeden raz” lub po prostu podane w małych formach i niewymagające nakładania.
W czym serwować finger food?
Świetnym pomysłem jest zróżnicowanie naczyń w których serwujemy. Wykorzystajmy nasze łyżki stołowe, szklane mini świeczniki, kieliszki czy w przypadku zachowania jednomyślności formy – łyżki przystawkowe np. w kształcie liścia czy łódeczki, które nada stylu i naturalności. Nowatorskim pomysłem będzie zastosowanie asymetrycznych miseczek. Zrobi się napraaaawdę ciekawie gdy zaserwujesz jedzenie w mini rondelkach czy mini wiaderkach o średnicy zaledwie kilku cm. Każdy z gości doceni taką prezentację dań.
Do podania mini przekąsek świetnie sprawdzą się duże deski, które podkreślą nowoczesność, a jednocześnie będą praktyczne podczas samego aranżowania ich na stole. W zależności jakiego efektu oczekujemy, możemy użyć drewnianych prostych i naturalnych desek, tematycznych desek z pokrywami, dużych talerzy czy bardziej wyszukanych chromowanych tac lub piętrowych pater.
Tartinki tortilla deser i jeszcze raz finger-food!
Finger-food to również świetna forma dla deserów, np. mini babeczki podawane na piętrowych paterach z owocami lub lustrzanym talerzu, co pozwoli każdemu łakomczuchowi spróbować różnych smaków bez nadmiernego objadania się. Coraz popularniejsze stają się również tartinki czyli mini kanapki na cienkim pieczywie, które wbrew pozorom są bardzo pożywne. Podawane na dużych talerzach, paterach czy deskach. Kiedy mowa o jedzeniu palcami to nie możemy zapomnieć o wszelkiego rodzaju roladkach i tortillach, które pokrojone w małe kawałki świetnie będą smakować i prezentować się na stole. Aby podkreślić ich formę możemy je ułożyć na podłużnych talerzach/półmiskach z dodatkiem kiełków.
Warto również zaopatrzyć się w dodatkowe miseczki lub np. wąskie szklanki na sosy, dipy czy warzywa pokrojone w słupki. Podanie świeżych owoców i warzyw w wygodnej formie do zjedzenia zachęci do ich skosztowania bardziej aniżeli podanie owoców w całości na półmisku.
Obracając się za siebie...
Styl serwowania małych przekąsek przywodzi na myśl słynne koreczki z PRL-u, które były podawane z serem, chlebem, wędliną, ogórkiem ( i na bogato – z oliwką!). Były to w większości proste i niewyszukane produkty ale po zespoleniu ich, smaczne i bardzo wygodne do zjedzenia. „Dziś” podając przekąski możemy podać świetnej jakości produkty o szerokim wachlarzu smaków w formie, która jednocześnie jest praktyczna i zachwycająca. Możemy wykorzystać naczynia, które już mamy w domu lub zaopatrzyć się w łyżeczki przystawkowe lub większą ilość miseczek, które już mamy w domu i będą służyć nam na wiele sposobów. Idealnie sprawdzą się np. do podania dipów czy dressingu albo owoców do śniadania.
Stawiajmy na naczynia do finger-food wielokrotnego użytku aby dbać o nasze środowisko. Mogą być one wykonane z melaminy, stali nierdzewnej czy innych tworzyw. W ten sposób możemy podać tak naprawdę wszystko i to bardzo efektownie! Finezyjne i nowoczesne podanie z dodatkiem świeżych ziół lub jadalnych kwiatów zachęca do zjedzenia, a stół czy bufet staje się istną dekoracją.
Spróbuj!