Blog wpisy
Zatem kuchnia jest nieskończonością!

Chcieliśmy napisać o tym, co jest nam potrzebne podczas urządzania kuchni ale doszliśmy do wniosku, że … kuchnie są urządzane bez końca! To się nie kończy, a nam wcale nie jest źle z tego powodu!

Zauważmy, że co krok zmieniamy ułożenie w szafkach, wymieniamy zastawę stołową, dokupujemy kieliszki, zmieniamy półmisek na owoce, aranżujemy na nowo stół.

Z minimalistycznej kuchni dla singla ta ulega przepotwarzeniu na kuchnie dla dwojga… z czasem domowników szczęśliwie przybywa i znów zmieniamy kuchnię – ulepszamy. Idziemy za trendami, chcemy mieć ciekawą i stylową kuchnię. Czujemy się coraz pewniej w kuchni, a nasze rosnące umiejętności chcą profesjonalnych narzędzi.

 

Zatem … kuchnia jest nieskończonością!

Jedzenie palcami czyli… Finger-Food!

Piknik rodzinny lub przyjęcie domowe, a Ty marzysz o zaskoczeniu swoich gości?

Podczas imprez domowych stawiamy na swobodę i możliwość rozmowy z każdym, a nie tylko z tymi którzy są w naszym najbliższym otoczeniu. Goście swobodnie poruszają się między stołem mogąc przegryźć coś podczas rozmowy na stojąco. Pozwól im zjeść... bez talerzy!

Dlaczego My?

Uczyliśmy się dla Ciebie i Twojego domu wiele lat… dlaczego? Bo chcemy brać udział w tworzeniu Twojej przestrzeni. Twojej kuchni. By móc pokazać Ci teraz wachlarz różnorodności – by inspirować od łyżeczki, która o poranku jest absolutnym MUST HAVE, aż do koszyczka serwującego frytki dzięki któremu Twoi goście poczują się jak w amerykańskiej restauracji. Bo wiemy, że jesteś najlepszym kreatorem SWOJEGO stylu.

Jedzenie palcami czyli… Finger-Food!
Jedzenie palcami czyli… Finger-Food!

Zaproponujmy jedzenie bez sztućców. Coraz częściej odchodzimy od imprez z zastawionymi stołami dużymi półmiskami i sztywno przypisanymi miejscami siedzącymi.  Zaskocz swoich gości formą podania wytrawnych przekąsek oraz deserów. Finger-food jest świetnym pomysłem i jednym z najnowszych trendów panujących w światowych restauracjach i na uroczystościach. Nazwę możemy tłumaczyć jako „przekąska na jeden kęs”, co oznacza małe porcje posiłków „na jeden raz” lub po prostu podane w małych formach i niewymagające nakładania.

 

W czym serwować finger food?

Świetnym pomysłem jest zróżnicowanie naczyń w których serwujemy. Wykorzystajmy nasze łyżki stołowe, szklane mini świeczniki, kieliszki czy w przypadku zachowania jednomyślności formy – łyżki przystawkowe np. w kształcie liścia czy łódeczki, które nada stylu i naturalności. Nowatorskim pomysłem będzie zastosowanie asymetrycznych miseczek. Zrobi się napraaaawdę ciekawie gdy zaserwujesz jedzenie w mini rondelkach czy mini wiaderkach o średnicy zaledwie kilku cm. Każdy z gości doceni taką prezentację dań.

Do podania mini przekąsek świetnie sprawdzą się duże deski, które podkreślą nowoczesność, a jednocześnie będą praktyczne podczas samego aranżowania ich na stole. W zależności jakiego efektu oczekujemy, możemy użyć drewnianych prostych i naturalnych desek, tematycznych desek z pokrywami, dużych talerzy czy bardziej wyszukanych chromowanych tac lub piętrowych pater.

 

Tartinki tortilla deser i jeszcze raz finger-food!

Finger-food to również świetna forma dla deserów, np. mini babeczki podawane na piętrowych paterach z owocami lub lustrzanym talerzu, co pozwoli każdemu łakomczuchowi spróbować różnych smaków bez nadmiernego objadania się. Coraz popularniejsze stają się również tartinki czyli mini kanapki na cienkim pieczywie, które wbrew pozorom są bardzo pożywne. Podawane na dużych talerzach, paterach czy deskach. Kiedy mowa o jedzeniu palcami to nie możemy zapomnieć o wszelkiego rodzaju roladkach i tortillach, które pokrojone w małe kawałki świetnie będą smakować i prezentować się na stole. Aby podkreślić ich formę możemy je ułożyć na podłużnych talerzach/półmiskach z dodatkiem kiełków.

Warto również zaopatrzyć się w dodatkowe miseczki lub np. wąskie szklanki na sosy, dipy czy warzywa pokrojone w słupki. Podanie świeżych owoców i warzyw w wygodnej formie do zjedzenia zachęci do ich skosztowania bardziej aniżeli podanie owoców w całości na półmisku.

 

Obracając się za siebie...

Styl serwowania  małych przekąsek przywodzi na myśl słynne koreczki z PRL-u, które były podawane z serem, chlebem, wędliną, ogórkiem ( i na bogato – z oliwką!). Były to w większości proste i niewyszukane produkty ale po zespoleniu ich, smaczne i bardzo wygodne do zjedzenia. „Dziś” podając przekąski możemy podać świetnej jakości produkty o szerokim wachlarzu smaków w formie, która jednocześnie jest praktyczna i zachwycająca. Możemy wykorzystać naczynia, które już mamy w domu lub zaopatrzyć się w łyżeczki przystawkowe lub większą ilość miseczek, które już mamy w domu i będą służyć nam na wiele sposobów. Idealnie sprawdzą się np. do podania dipów czy dressingu albo owoców do śniadania. 

Stawiajmy na naczynia do finger-food wielokrotnego użytku aby dbać o nasze środowisko. Mogą być one wykonane z melaminy, stali nierdzewnej czy innych tworzyw. W ten sposób możemy podać tak naprawdę wszystko i to bardzo efektownie! Finezyjne i nowoczesne podanie z dodatkiem świeżych ziół lub jadalnych kwiatów zachęca do zjedzenia, a stół czy bufet staje się istną dekoracją.

 

Spróbuj!

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl