Blog wpisy
Zatem kuchnia jest nieskończonością!

Chcieliśmy napisać o tym, co jest nam potrzebne podczas urządzania kuchni ale doszliśmy do wniosku, że … kuchnie są urządzane bez końca! To się nie kończy, a nam wcale nie jest źle z tego powodu!

Zauważmy, że co krok zmieniamy ułożenie w szafkach, wymieniamy zastawę stołową, dokupujemy kieliszki, zmieniamy półmisek na owoce, aranżujemy na nowo stół.

Z minimalistycznej kuchni dla singla ta ulega przepotwarzeniu na kuchnie dla dwojga… z czasem domowników szczęśliwie przybywa i znów zmieniamy kuchnię – ulepszamy. Idziemy za trendami, chcemy mieć ciekawą i stylową kuchnię. Czujemy się coraz pewniej w kuchni, a nasze rosnące umiejętności chcą profesjonalnych narzędzi.

 

Zatem … kuchnia jest nieskończonością!

Jedzenie palcami czyli… Finger-Food!

Piknik rodzinny lub przyjęcie domowe, a Ty marzysz o zaskoczeniu swoich gości?

Podczas imprez domowych stawiamy na swobodę i możliwość rozmowy z każdym, a nie tylko z tymi którzy są w naszym najbliższym otoczeniu. Goście swobodnie poruszają się między stołem mogąc przegryźć coś podczas rozmowy na stojąco. Pozwól im zjeść... bez talerzy!

Dlaczego My?

Uczyliśmy się dla Ciebie i Twojego domu wiele lat… dlaczego? Bo chcemy brać udział w tworzeniu Twojej przestrzeni. Twojej kuchni. By móc pokazać Ci teraz wachlarz różnorodności – by inspirować od łyżeczki, która o poranku jest absolutnym MUST HAVE, aż do koszyczka serwującego frytki dzięki któremu Twoi goście poczują się jak w amerykańskiej restauracji. Bo wiemy, że jesteś najlepszym kreatorem SWOJEGO stylu.

Jakie pojemniki na żywność wybrać? Szklane, plastikowe czy metalowe?
Jakie pojemniki na żywność wybrać? Szklane, plastikowe czy metalowe?

Jeśli chcesz zabrać ze sobą lunch czy inny posiłek albo utrzymać porządek w szafkach kuchennych i lodówce, a przy okazji zaoszczędzić mnóstwo miejsca, pojemniki na żywność to Twój absolutny must have. W artykule omawiamy najpopularniejsze rodzaje pojemników.

Pojemniki plastikowe na żywność – zalety i wady

Plastikowe pojemniki na żywność doskonale nadają się do krótkotrwałego przechowywania. Poza tym są lekkie, wygodne i względnie tanie. Zabranie kanapek do szkoły lub sałatki do pracy w plastikowym pudełku to wręcz doskonałe rozwiązanie – w sumie właśnie w tym celu powstały takie pojemniki! Jednak warto wiedzieć, że polimery, z których wykonano opakowania, wchodzą w reakcje z żywnością, zwłaszcza gorącą i kwaśną. Pod wpływem zachodzących procesów do jedzenia mogą przedostać się szkodliwe dla zdrowia związki chemiczne, np. mikroplastiki albo toksyny.

Zanim kupisz plastikowy pojemnik, upewnij się, że:

  • nadaje się do przechowywania żywności – ma oznaczenie 2 (HDPE) albo 5 (PP). Szukaj również na opakowaniu symbolu kieliszka i widelca oraz atestu Państwowego Zakładu Higieny,
  • wykonane są z wysokiej jakości tworzywa sztucznego lub szkła (w tym szkła żaroodpornego),
  • nie ma w składzie bisfenolu-A (BPA) – to związek endokrynnie czynny, czyli ma wpływ na gospodarkę hormonalną (może powodować m.in. otyłość),
  • są odporne na działanie wysokich temperatur i czy można w nim podgrzewać jedzenie w mikrofali – oczywiście jeśli planujesz to robić.

[product id="5079, 10873, 5078"]

Pojemniki szklane na żywność  – czy warto w nie zainwestować?

Pojemniki na żywność ze szkła nie wchodzą w reakcje z żywnością. Co to oznacza? Nie zmienią zapachu po przechowywaniu kwaśnych produktów (np. kiszonej kapusty), nie zabarwią się, gdy przelejesz do nich aromatyczne curry ani nie wydzielą mikroplastików pod wpływem kontaktu z gorącym daniem. To zdecydowanie najzdrowszy sposób na przechowywanie żywności, dlatego warto w nie zainwestować.

Minusy? Przede wszystkim spora waga – zapakowanie dziecku drugiego śniadania w szklany pojemnik (albo sobie do pracy) może stanowić problem. Takie opakowania najczęściej również kosztują więcej niż plastikowe i mogą się stłuc.

[product id="11067, 10464, 9707"]

Kiedy najlepszym wyborem będą pojemniki metalowe?

Pojemniki kuchenne z metalu (np. dekoracyjne puszki) są doskonałe do przechowywania produktów sypkich – herbaty, kawy, ciastek, płatków śniadaniowych, kasz itp. Wiele z nich ma zamknięcie z uszczelką, aby całkowicie odizolować żywność od otoczenia. Nigdy nie trzymaj w metalowych opakowaniach produktów kwaśnych.

Jak prawidłowo przechowywać żywność w pojemnikach z różnych materiałów?

Najwięcej żywności marnuje się z powodu niewłaściwego przechowywania w kuchennych szafkach. Sam zakup pojemników nie załatwi sprawy – musisz jeszcze wiedzieć, jak ich używać! O niektórych zasadach wspomniano przy omawianiu poszczególnych pojemników. W liście poniżej znajdziesz inne sprawy, które warto zapamiętać.

  • Oliwę i inne oleje najlepiej przechowywać w pojemnikach z ciemnego szkła i w ciemnym miejscu, poza lodówką. Wyjątek? Olej lniany – ten musi się znaleźć w warunkach chłodniczych.
  • Nie przechowuj pomidorów w plastikowych pojemnikach – wydzielają etylen, który przyspiesza ich dojrzewanie i psucie się.
  • Grzyby najlepiej trzymać w lodówce, w papierowej torbie albo pojemniku przepuszczającym powietrze.
  • W opakowaniach zapewniających dostęp powietrza możesz przechować w lodówce winogrona, czereśnie i owoce jagodowe (maliny, borówki). Wyjmij je ok. 30 minut przed jedzeniem, żeby zdążyły się ogrzać oraz odzyskać walory smakowe i zapachowe.
  • Produkty sypkie przechowuj w pojemnikach zamykanych. Pojemniki hermetyczne, posiadające szczelne zamknięcie, zmniejszają bowiem ryzyko namnażania moli spożywczych.

Poza tym przed zakupem pojemników na żywność – szklanych, plastikowych czy innych – zwróć uwagę na ergonomię. Najbardziej praktyczne są opakowania kwadratowe i prostokątne, które da się ustawiać jedne na drugich (w stosy) oraz przezroczyste – nie ma potrzeby otwierania ich w celu sprawdzenia zawartości.

[product id="12090, 11301, 11290"]

Jakie pojemniki na suchą żywność wybrać?

Pojemniki na suchą żywność przede wszystkim muszą być szczelne, niezależnie od materiału, z którego zostały wykonane. Do przechowywania sypkiego jedzenia, np. mąki, kaszy, ryżu czy makaronu, nadają się świetnie szczelne pojemniki szklane. Dzięki temu produkty nie będą chłonąć wilgoci z otoczenia, a do tego utrudnisz zagnieżdżenie się w nich, chociażby molom spożywczym. Doskonałym rozwiązaniem są również metalowe puszki czy pojemniki. Co ważne, nie ma potrzeby przechowywać ich w zacienionym miejscu, ponieważ nie przepuszczają światła, a do tego mogą stanowić piękną dekorację kuchni!

Jaki pojemnik do przechowywania wędlin?

Do przechowywania serów albo wędlin sięgnij po pojemniki z systemem wentylacji. Dzięki temu unikniesz szybkiego pojawiania się pleśni na produktach spożywczych. Dodatkowo możesz zawinąć plasterki w papier. Folia aluminiowa i plastikowe woreczki bezwzględnie odpadają! Nie przepuszczają powietrza, więc wykwity pojawią się na wędlinie w bardzo krótkim czasie.

Chcesz zmienić swój sposób przechowywania żywności? Zastanawiasz się jaki pojemnik kupić do produktów sypkich lub płynnych? Zobacz ofertę od Kitchen Store, gdzie znajdziesz wszystkie odpowiedzi!

[product id="10322, 8860, 11137"]

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl