Jeśli chcesz zabrać ze sobą lunch czy inny posiłek albo utrzymać porządek w szafkach kuchennych i lodówce, a przy okazji zaoszczędzić mnóstwo miejsca, pojemniki na żywność to Twój absolutny must have. W artykule omawiamy najpopularniejsze rodzaje pojemników.
Pojemniki plastikowe na żywność – zalety i wady
Plastikowe pojemniki na żywność doskonale nadają się do krótkotrwałego przechowywania. Poza tym są lekkie, wygodne i względnie tanie. Zabranie kanapek do szkoły lub sałatki do pracy w plastikowym pudełku to wręcz doskonałe rozwiązanie – w sumie właśnie w tym celu powstały takie pojemniki! Jednak warto wiedzieć, że polimery, z których wykonano opakowania, wchodzą w reakcje z żywnością, zwłaszcza gorącą i kwaśną. Pod wpływem zachodzących procesów do jedzenia mogą przedostać się szkodliwe dla zdrowia związki chemiczne, np. mikroplastiki albo toksyny.
Zanim kupisz plastikowy pojemnik, upewnij się, że:
- nadaje się do przechowywania żywności – ma oznaczenie 2 (HDPE) albo 5 (PP). Szukaj również na opakowaniu symbolu kieliszka i widelca oraz atestu Państwowego Zakładu Higieny,
- wykonane są z wysokiej jakości tworzywa sztucznego lub szkła (w tym szkła żaroodpornego),
- nie ma w składzie bisfenolu-A (BPA) – to związek endokrynnie czynny, czyli ma wpływ na gospodarkę hormonalną (może powodować m.in. otyłość),
- są odporne na działanie wysokich temperatur i czy można w nim podgrzewać jedzenie w mikrofali – oczywiście jeśli planujesz to robić.
[product id="5079, 10873, 5078"]
Pojemniki szklane na żywność – czy warto w nie zainwestować?
Pojemniki na żywność ze szkła nie wchodzą w reakcje z żywnością. Co to oznacza? Nie zmienią zapachu po przechowywaniu kwaśnych produktów (np. kiszonej kapusty), nie zabarwią się, gdy przelejesz do nich aromatyczne curry ani nie wydzielą mikroplastików pod wpływem kontaktu z gorącym daniem. To zdecydowanie najzdrowszy sposób na przechowywanie żywności, dlatego warto w nie zainwestować.
Minusy? Przede wszystkim spora waga – zapakowanie dziecku drugiego śniadania w szklany pojemnik (albo sobie do pracy) może stanowić problem. Takie opakowania najczęściej również kosztują więcej niż plastikowe i mogą się stłuc.
[product id="11067, 10464, 9707"]
Kiedy najlepszym wyborem będą pojemniki metalowe?
Pojemniki kuchenne z metalu (np. dekoracyjne puszki) są doskonałe do przechowywania produktów sypkich – herbaty, kawy, ciastek, płatków śniadaniowych, kasz itp. Wiele z nich ma zamknięcie z uszczelką, aby całkowicie odizolować żywność od otoczenia. Nigdy nie trzymaj w metalowych opakowaniach produktów kwaśnych.
Jak prawidłowo przechowywać żywność w pojemnikach z różnych materiałów?
Najwięcej żywności marnuje się z powodu niewłaściwego przechowywania w kuchennych szafkach. Sam zakup pojemników nie załatwi sprawy – musisz jeszcze wiedzieć, jak ich używać! O niektórych zasadach wspomniano przy omawianiu poszczególnych pojemników. W liście poniżej znajdziesz inne sprawy, które warto zapamiętać.
- Oliwę i inne oleje najlepiej przechowywać w pojemnikach z ciemnego szkła i w ciemnym miejscu, poza lodówką. Wyjątek? Olej lniany – ten musi się znaleźć w warunkach chłodniczych.
- Nie przechowuj pomidorów w plastikowych pojemnikach – wydzielają etylen, który przyspiesza ich dojrzewanie i psucie się.
- Grzyby najlepiej trzymać w lodówce, w papierowej torbie albo pojemniku przepuszczającym powietrze.
- W opakowaniach zapewniających dostęp powietrza możesz przechować w lodówce winogrona, czereśnie i owoce jagodowe (maliny, borówki). Wyjmij je ok. 30 minut przed jedzeniem, żeby zdążyły się ogrzać oraz odzyskać walory smakowe i zapachowe.
- Produkty sypkie przechowuj w pojemnikach zamykanych. Pojemniki hermetyczne, posiadające szczelne zamknięcie, zmniejszają bowiem ryzyko namnażania moli spożywczych.
Poza tym przed zakupem pojemników na żywność – szklanych, plastikowych czy innych – zwróć uwagę na ergonomię. Najbardziej praktyczne są opakowania kwadratowe i prostokątne, które da się ustawiać jedne na drugich (w stosy) oraz przezroczyste – nie ma potrzeby otwierania ich w celu sprawdzenia zawartości.
[product id="12090, 11301, 11290"]
Jakie pojemniki na suchą żywność wybrać?
Pojemniki na suchą żywność przede wszystkim muszą być szczelne, niezależnie od materiału, z którego zostały wykonane. Do przechowywania sypkiego jedzenia, np. mąki, kaszy, ryżu czy makaronu, nadają się świetnie szczelne pojemniki szklane. Dzięki temu produkty nie będą chłonąć wilgoci z otoczenia, a do tego utrudnisz zagnieżdżenie się w nich, chociażby molom spożywczym. Doskonałym rozwiązaniem są również metalowe puszki czy pojemniki. Co ważne, nie ma potrzeby przechowywać ich w zacienionym miejscu, ponieważ nie przepuszczają światła, a do tego mogą stanowić piękną dekorację kuchni!
Jaki pojemnik do przechowywania wędlin?
Do przechowywania serów albo wędlin sięgnij po pojemniki z systemem wentylacji. Dzięki temu unikniesz szybkiego pojawiania się pleśni na produktach spożywczych. Dodatkowo możesz zawinąć plasterki w papier. Folia aluminiowa i plastikowe woreczki bezwzględnie odpadają! Nie przepuszczają powietrza, więc wykwity pojawią się na wędlinie w bardzo krótkim czasie.
Chcesz zmienić swój sposób przechowywania żywności? Zastanawiasz się jaki pojemnik kupić do produktów sypkich lub płynnych? Zobacz ofertę od Kitchen Store, gdzie znajdziesz wszystkie odpowiedzi!
[product id="10322, 8860, 11137"]