U podstaw wyposażenia kuchni znajduje się nóż. Zdarza się, że tępy i nieużyteczny odbiera nam chęć przyrządzania ulubionych potraw czy doskonalenia swoich umiejętności.
Pytanie tylko... jak wybrać ten właściwy uniwersalny nóż? Ogrom informacji na ten temat sprawia, że czujemy się zagubieni. Często gęsto nóż jest zapakowany tak, że nie potrafimy określić twardości ostrza czy ostrości, a już na pewno dobrego wyważenia. No i gdzie są wtedy wszyscy znawcy z internetu??? Poniżej kilka prostych wskazówek, na co zwrócić uwagę i jak dopasować nóż do swoich potrzeb bez konieczności bycia alfą i omegą w dziedzinie noży.
Jak wybrać nóż kuchenny?
Najczęściej używany nóż w kuchni ma ok. 20cm dość szerokiego ostrza. Ta długość pozwala na wygodne wykonywanie większości prac w kuchni. Możemy pokusić się o stwierdzenie, że uniwersalny nóż to równocześnie nóż szefa kuchni, który może zastąpić inne noże kuchenne podczas przygotowywania potraw. Japońska wersja noża szefa kuchni to nóż Santoku, który świetnie wykonała firma Victorinox. Posiada również cechy noża do porcjowania mięsa. Jego linia powoduje, że jest niczym kameleon w naszej kuchni! Poradzi sobie zarówno z krojeniem warzyw, wędlin, jak i siekaniem ziół czy porcjowaniem. Może występować w wersji z gładkim ostrzem, jak i lekko ząbkowanym.
Warto zwrócić uwagę również na ostrze, które posiada drobne łagodne wgłębienia tuż nad krawędzią tnącą. Zapobiega to przywieraniu produktu krojonego do klingi noża. Warto zastanowić się, czy potrzebujemy jeden naprawdę dobry nóż uniwersalny, czy lubimy / potrzebujemy większy asortyment, aby precyzyjniej dobierać sprzęt do produktu.
Materiał rękojeści również ma znaczenie. Drewniany uchwyt powinien być impregnowany co jakiś czas i nie powinien mieć styczności z wodą zbyt długo. Stalowe uchwyty są niezwykle higieniczne i nie wymagają większej pielęgnacji. Bezpiecznym rozwiązaniem jest antypoślizgowy materiał na rękojeści.
Rozmaite typy noży kuchennych
Oprócz jednego dopasowanego do nas noża kuchennego warto też pamiętać o nożu do pieczywa, który zna każdy z nas. Ostrze ząbkowane z grubym uchwytem. Świetnie radzi sobie z chrupiącą skórką, przy czym nie miażdży miękkiego wnętrza. Jednym z najlepszych propozycji jest model Fiskars Edge. Dla miłośników mięsa polecany jest tasak, który sprawdzi się podczas cięcia dużych kawałków mięsa. W parze z tasakiem idzie nóż rzeźnicki, który nada się do bardziej precyzyjnej pracy przy sprawianiu mięsa, skórowaniu czy rozbieraniu tusz. Ułatwi jego lekko zakrzywiona klinga. Nóż do warzyw to nóż przypinający tasak. Szeroka klinga pozwala jednym ruchem przekroić nawet większe warzywa, a jednocześnie może służyć do przenoszenia pokrojonych produktów do miski lub na patelnie. To tutaj najczęściej pojawiają się żłobienia na ostrzu, które zapobiegają przywieraniu. Wdzięczny jarzyniak, czyli mały nożyk o zaokrąglonym lub ostrym zakończeniu ostrza będzie przydatny podczas obierania i krojenia warzyw czy owoców. Jeśli jesteśmy miłośnikami ryb to nóż do filetowania! Odznacza się wąskim i długim ostrzem, co pozwoli na precyzyjne filetowanie. Długość ostrza może dochodzić nawet do 30cm.
Jeśli już wiemy jakie noże nas interesują to warto zerknąć na zestawy noży. Możemy wybrać kilka najpotrzebniejszych noży, które będą wizualnie spójne lub ciekawie wyglądające noże w zestawie z designerskim blokiem. Komplety noży mogą być świetnym pomysłem na prezent!
Nie zapomnij o ostrzeniu noży!
Nawet najlepszy nóż z czasem mniej lub bardziej traci na ostrości. Wtedy warto zaopatrzyć się w odpowiednią ostrzałkę. Odpowiednią? Właśnie tak, bo w niewiedzy moglibyśmy bardziej zaszkodzić niż naostrzyć.
Głównym wyznacznikiem jest materiał, z jakiego wykonany jest nóż. Najogólniej mówiąc, to dzielimy je na noże o ostrzach ceramicznych i stalowych. Noże o ostrzu stalowym są bardzo wytrzymałe. Noże o ostrzu ceramicznym są za to niezwykle twarde i stępieniu ulegają zdecydowanie wolniej niż te ze stali. Ważne, aby nie wybierać tych najtańszych, ponieważ materiał może być nieco bardziej kruchy. Ich ogromną zaletą jest to, że są obojętne chemicznie i nie wchodzą w reakcje z produktami spożywczymi.
Nóż ceramiczny, aby odzyskać swoją ostrość cięcia wymaga ostrzałki do noży dedykowanej ostrzom ceramicznym z kamieniem diamentowym. Do ostrzenia stalowego ostrza świetnie sprawdzi się kamień lub ostrzałka kółkowa. Stal wbrew pozorom jest łatwiejsza do ponownego naostrzenia.
Noże w bloku
Może noże w bloku? Przede wszystkim poza atrakcyjnym wyglądem zastanówmy się nad formą wkładania noży do bloku. Czy noży znajdujących się na blacie w bloku będziemy używać w codziennym przygotowywaniu posiłków, gdzie odłożenie noża odbywa się w szybki i nieprecyzyjny sposób, czy blok będzie dopełnieniem naszej kolekcji. Odpowiedź na to pytanie pozwoli zawęzić krąg poszukiwań - czy wybierzemy stojak na noże z pojedynczymi otworami, czy z tworzywem, w które bez większej precyzji możemy włożyć każdy nóż.
Kilka chwil zastanowienia i gotowe!
[product id="8680, 5450, 8668"]