Wystarczy chwila nieuwagi (dłuższa lub krótsza) – niespodziewany telefon, wciągająca akcja w serialu, a czasami i wyjście z domu po teoretycznie skończonym gotowaniu obiadu… I zamiast smakowitego, aromatycznego i pięknie zredukowanego sosu masz w garnku warstwę spalenizny. Co robić? Czy garnek nadaje się już tylko do wyrzucenia (razem z zawartością)? Niekoniecznie — przecież możesz uratować przypalony garnek!
Zastanawiasz się jak? Zobacz już teraz nowy wpis, w którym podpowiadamy czym wyczyścić przypalony garnek!
Woda i sól: naturalne rozwiązanie do czyszczenia przypalonych garnków
Połączenie wody i soli kuchennej można wykorzystać do każdego rodzaju garnków – stalowych, aluminiowych, emaliowanych i żeliwnych. Wsyp do garnka sól i zalej ją wodą w proporcji 1:3 (np. w przypadku dużego garnka może to być 1 szklanka soli na 3 szklanki wody), a następnie zostaw na co najmniej 6 godzin. Potem wylej zawartość, wypłucz garnek i umyj go gąbką lub myjką. Jeśli na dnie dalej zostały ślady spalenizny, przygotuj mieszankę jeszcze raz, zagotuj i zostaw do ostudzenia. Tym razem już wszystko powinno zejść.
Naczynia żeliwne i przypalony garnek żeliwny możesz też czyścić na sucho, przy użyciu samej soli. Wsyp sól (ok. 1 szklanki) na dno, a potem mocno szoruj gąbką, druciakiem lub szczotką. Jednak wykorzystanie roztworu soli wydaje się być zdecydowanie mniej pracochłonne. 😊
Jak wyczyścić przypalony garnek sodą oczyszczoną?
Soda oczyszczona nadaje się do czyszczenia przypalonych garnków ze stali nierdzewnej, ceramiki, żeliwa i emalii. Nie używaj jej w przypadku naczyń z aluminium, ponieważ możesz uszkodzić powłokę. Na dno garnka wsyp niewielką ilość sody (3-4 łyżki) i dodaj tyle wody, aby powstała gęsta papka. W przypadku mniej poważnych przypaleń odstaw garnek na kilka godzin, a potem wyszoruj szczotką lub gąbką. Jeśli warstwa spalenizny jest grubsza, zagotuj zawartość i spróbuj zeskrobać zabrudzenie drewnianą szpatułką.
Jak wyczyścić przypalony garnek octem?
Inna opcja to wykorzystanie sody oczyszczonej w połączeniu z roztworem octu. Wlej do garnka ocet i wodę w proporcji 2:1, a następnie doprowadź mieszankę do wrzenia. Po zdjęciu garnka z ognia wsyp 3 łyżeczki sody oczyszczonej, a po upływie 15 minut umyj garnek z pomocą płynu do naczyń.
Jak wyczyścić przypalony garnek kwaskiem cytrynowym?
Kwasek cytrynowy doskonale sprawdza się w przypadku przypalonych garnków, rondli i patelni ze stali nierdzewnej. Jak wyczyścić garnek kwaskiem cytrynowym? Wsyp do naczynia całą paczkę proszku, zalej gorącą wodą i poczekaj, aż zawartość wystygnie. Domycie dna nie powinno już nastręczać większych problemów. Bonus: kwasek cytrynowy nie tylko usunie spaleniznę, ale również pięknie nabłyszczy powierzchnię!
Podobne zastosowanie ma ocet (spirytusowy albo winny), inny kuchenny składnik o kwaśnym odczynie. Zalej garnek na wysokość ok. 3 cm, zagotuj zawartość i zostaw na 8 godzin. Po tym czasie wylej ocet – przypalona warstwa powinna dać się bez problemu usunąć np. drewnianą szpatułką. Następnie pozostaje Ci po prostu umycie garnka płynem do mycia naczyń! Uwaga: Nie stosuj octu ani kwasku do czyszczenia naczyń emaliowanych, ponieważ ich powłoka może uleć zmatowieniu.
Czy można używać zmywarki do czyszczenia przypalonych garnków?
Oczywiście to zależy, czy garnek nadaje się do mycia w zmywarce (zawsze możesz to sprawdzić w opisie produktu). Silne detergenty powinny poradzić sobie z niewielkimi przypaleniami, jednak w gorszych przypadkach raczej samo wstawienie garnka do zmywarki i włączenie programu mycia nie pomoże (niestety). Ale możesz wykorzystać… tabletkę do zmywarki! Jak? Rozkrusz tabletkę, rozsyp ją równomiernie po dnie, a potem zalej szklanką ciepłej wody. Garnek z roztworem zostaw w spokoju na jakieś 8 godzin, a potem umyj gąbką i dokładnie wypłucz.
Garnek przypalony na zewnątrz – jak go wyczyścić?
A jak poradzić sobie z narastającą warstwą spalenizny, która pojawia się na zewnątrz garnka? Znowu możesz do tego celu wykorzystać sodę oczyszczoną. Weź miskę lub inne naczynie (na tyle duże, aby zmieścił się z nim doprowadzany do ładu garnek), wsyp mniej więcej pół szklanki sody i zalej wodą (roztwór powinien dokładnie pokrywać cały spód). Taka mieszanka ma niezwykłe właściwości zmiękczające, dlatego już po 30 minutach usunięcie zabrudzeń gąbką albo skrobakiem nie powinno sprawić Ci najmniejszych trudności.
Jak widzisz, przypalony garnek nie musi być powodem do wielkiego płaczu. Zanim jednak weźmiesz się za czyszczenie spalenizny domowymi metodami, upewnij się, że użyta substancja nie zniszczy powłoki.