Czym się kierować przy wyborze garnków – rankingami, radami znajomych, mnóstwem akcesoriów w zestawie, a może niską ceną? Żadnym w powyższych! Najlepszy zestaw garnków to taki, który pasuje do Ciebie i Twojej kuchni. Wśród mnóstwa propozycji na rynku można się pogubić, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie wyczerpujący poradnik, w którym odpowiemy na pytanie: jak wybrać zestaw garnków?
Rozpoznaj swoje potrzeby: ile garnków naprawdę potrzebujesz?
Na samym początku zadaj sobie kilka pytań, które pozwolą Ci ustalić, ile garnków tak naprawdę potrzebujesz:
- Dla ilu osób zazwyczaj gotujesz? Jeśli gotujesz tylko dla siebie, raczej nie będziesz na co dzień korzystać z 10 różnych naczyń.
- Ile masz miejsca w szafkach kuchennych? Większa dostępna przestrzeń oznacza, że możesz pozwolić sobie na większą liczbę garnków – ale nie musisz (patrz pytanie 1).
- Czy niektóre z nich będziesz trzymać na widoku? To pytanie ma związek z poprzednim. W tym przypadku możesz głębiej zastanowić się nad designem.
Materiał ma znaczenie: stal nierdzewna, aluminiowy, czy może żeliwny?
Każdy rodzaj garnków – ze stali nierdzewnej, żeliwa czy aluminium – jest dobry, choć poszczególne materiały różnią się nieco swoimi właściwościami. Który z rodzajów garnków wybrać?
- stal nierdzewna (koniecznie gruba; w naczyniach z cienkiej stali łatwo o przypalenie na dnie) – stosunkowo tania i odporna na zarysowania, polecana na kuchenkach indukcyjnych. Niestety długo się nagrzewa i sporo waży.
- aluminium z powłoką nieprzywierającą (te z surowego aluminium zdecydowanie odradzamy) – szybko się nagrzewają, są lekkie i łatwe do umycia, jednak łatwo je porysować i mogą wchodzić w reakcje z kwaśną żywnością.
- garnki żeliwne – najcięższe i długo nagrzewające się, choć jednocześnie doskonale przewodzące ciepło (ryzyko przypalenia). Poza tym żeliwne garnki przetrwają lata, jeśli nie pokolenia i nie zmieniają smaku potraw.
- garnki emaliowane — tj. garnek pokryty szklistą powłoką emaliowaną, chroniącą przed działaniem rdzy. Surowiec ten pozbawiony jest jakichkolwiek szkodliwych związków.
- garnek ceramiczny — elegancki, pokryty nieprzywierającą powłoką, idealny do duszenia potraw. Jego największą wadą jest wolne nagrzewanie i dość wysoka cena.
[product id="10563,11440,10850"]
Rozmiar garnków: jak dobrać odpowiednią wielkość do Twoich potrzeb gotowania?
Twierdzenie, że małe garnki są dla singli, a duże dla rodzin wielodzietnych, to… bzdura. Małe garnki służą do przygotowywania małych porcji, a duże – dużych. Jednymi z najbardziej uniwersalnych naczyń do gotowania są te o pojemności 4-5 litrów. Taka wielkość garnka sprawdza się zarówno wtedy, gdy gotujesz dla jednej/dwóch osób i przygotowujesz posiłek na 2-3 dni, jak i w przypadku kucharzenia dla większej rodziny albo gości. Niezależnie od liczby domowników, warto mieć przynajmniej jeden taki garnek w swojej kuchni!
Jakie jeszcze wielkości garnków się przydają? Cóż, to zależy od tego, co gotujesz i dla ilu osób. Oto kilka przykładów:
- Najmniejsze garnki (ok. 1 l) posłużą do podgrzania mleka czy też przygotowania małej porcji kaszy albo ryżu (100 g suchego ziarna na 200 g wody).
- W garnku o pojemności ok. 2 litrów ugotujesz makaron dla jednej osoby (przyjmuje się 1 litr wody na 100 g suchego makaronu).
- Trzylitrowy garnek pomieści zupę na jeden obiad dla pięcioosobowej rodziny.
- W mega garnku (10 l) przygotujesz mega porcję. Albo nakarmisz wygłodniałą kompanię harcerzy, albo zapasteryzujesz posiłek w słoikach na 10 „czarnych godzin”, gdy nie będzie Ci się chciało gotować.
Na start dobrze jest wybrać 3-5 elementowy komplet garnków, który zwykle spełnia potrzeby wszystkich, początkujących kucharzy.
Rodzaje garnków do gotowania
Warto też wspomnieć o rodzajach garnków do gotowania. Większość z nich ma uniwersalne zastosowanie, ale istnieją też modele do zadań specjalnych. Przykład? Garnek do gotowania szparagów (długi i wąski), garnek do gotowania na parze (ze specjalnym sitkiem w zestawie) albo garnki z odpinaną rączką (pozwalające na zaoszczędzenie mnóstwa miejsca w szafkach). Inne rodzaje garnków (które może nie są stricte garnkami, ale mogą pełnić taką funkcję) to:
- brytfanny – do dań jednogarnkowych, wymagających długiego duszenia, ale też do zapiekania,
- rondle – do sosów,
- woki i inne głębokie patelnie – przydają się zarówno do smażenia, jak i duszenia czy gotowania.
W zależności od swoich potrzeb możesz kupić je jako jeden z elementów swojego zestawu, albo zastąpić nimi jeden z garnków (zwłaszcza gdy nie masz zbyt wiele miejsca i szukasz bardziej wielofunkcyjnych rozwiązań). Weź też pod uwagę, czy dany garnek nadaje się na indukcję (najlepiej, jeśli tak, nawet gdy aktualnie gotujesz na gazie czy płycie ceramicznej – a nuż trzeba będzie wymienić kuchenkę?).
[product id="9564, 9562,2625"]
Dodatkowe funkcje i akcesoria do garnków
Jakie akcesoria do garnków warto mieć? Oczywiście dopasowane do wielkości naczyń pokrywki. Wiele garnków można kupić już w gotowym zestawie, a jeśli nie lubisz przechowywać mnóstwa przykrywek – wybierz tę uniwersalną, z silikonową „obwódką”. Koniecznie musisz też dobrać przybory kuchenne (np. chochle, szpatułki czy łyżki do mieszania) do rodzaju powłoki. Pamiętaj, że do garnków z odlewu aluminiowego z powłoką nieprzywierającą nie wolno używać metalowych akcesoriów! Najbardziej uniwersalne są te z silikonu i drewna.
Poza tym każdy, nawet uniwersalny garnek, można spersonalizować do swoich potrzeb, np. przez dokupienie sitka do gotowania na parze albo wkładu do smażenia na głębokim tłuszczu. Nie musisz kupować kolejnego naczynia – akcesoria zajmują dużo mniej miejsca.
Szukasz pojedynczych garnków ze stali nierdzewnej? Marzy Ci się uniwersalny zestaw garnków? Dłużej nie szukaj — zobacz ofertę od Kitchen Store!
[product id="373,957,4905"]