Blog wpisy
Zatem kuchnia jest nieskończonością!

Chcieliśmy napisać o tym, co jest nam potrzebne podczas urządzania kuchni ale doszliśmy do wniosku, że … kuchnie są urządzane bez końca! To się nie kończy, a nam wcale nie jest źle z tego powodu!

Zauważmy, że co krok zmieniamy ułożenie w szafkach, wymieniamy zastawę stołową, dokupujemy kieliszki, zmieniamy półmisek na owoce, aranżujemy na nowo stół.

Z minimalistycznej kuchni dla singla ta ulega przepotwarzeniu na kuchnie dla dwojga… z czasem domowników szczęśliwie przybywa i znów zmieniamy kuchnię – ulepszamy. Idziemy za trendami, chcemy mieć ciekawą i stylową kuchnię. Czujemy się coraz pewniej w kuchni, a nasze rosnące umiejętności chcą profesjonalnych narzędzi.

 

Zatem … kuchnia jest nieskończonością!

Jedzenie palcami czyli… Finger-Food!

Piknik rodzinny lub przyjęcie domowe, a Ty marzysz o zaskoczeniu swoich gości?

Podczas imprez domowych stawiamy na swobodę i możliwość rozmowy z każdym, a nie tylko z tymi którzy są w naszym najbliższym otoczeniu. Goście swobodnie poruszają się między stołem mogąc przegryźć coś podczas rozmowy na stojąco. Pozwól im zjeść... bez talerzy!

Dlaczego My?

Uczyliśmy się dla Ciebie i Twojego domu wiele lat… dlaczego? Bo chcemy brać udział w tworzeniu Twojej przestrzeni. Twojej kuchni. By móc pokazać Ci teraz wachlarz różnorodności – by inspirować od łyżeczki, która o poranku jest absolutnym MUST HAVE, aż do koszyczka serwującego frytki dzięki któremu Twoi goście poczują się jak w amerykańskiej restauracji. Bo wiemy, że jesteś najlepszym kreatorem SWOJEGO stylu.

Jak wybrać formę do pieczenia chleba?
Jak wybrać formę do pieczenia chleba?

Samodzielnie upieczony chleb smakuje zupełnie inaczej niż ten, który można kupić w markecie. Do tego zawsze dokładnie wiesz, jakiego rodzaju składniki zostały użyte i zyskujesz pewność, że pieczywo pozbawione jest sztucznych dodatków smakowych i konserwantów. Zastanawiasz się, jak wybrać formę do pieczenia chleba, by zawsze dobrze wyrósł, a samo jego przygotowanie było proste i wygodne? Sprawdź koniecznie nasze wskazówki!

Co musisz wiedzieć przed wyborem formy do pieczenia chleba i innego pieczywa?

W sprzedaży znajdziesz ogromny wybór różnego rodzaju naczyń przeznaczonych do domowego wypieku chleba, ale też pieczywa innego typu. Tym samym możesz zdecydować się na formy do pieczenia:

  • bochenków,
  • bułek,
  • bagietek.

Z doświadczenia wiemy, że najczęściej sięga się właśnie po formy do pieczenia tradycyjnego chleba. Wybór rodzajów takiego wyposażenia jest jednak na tyle duży, że przed zakupem warto sprawdzić, które foremki mogą okazać się najbardziej przydatne w Twojej kuchni.

[product id="10647,9792,11957"]

Najważniejsza kwestia: materiał – stal, glina, szkło czy silikon?

Foremki do pieczenia chleba mogą być wykonane z różnych materiałów. Chociaż zasadniczo każdy z nich zapewnia podobne warunki do wypieku, może okazać się, że konkretna, wybrana forma będzie najbardziej optymalna czy też najwygodniejsza dla Ciebie i domowników.

Formy ze stali nierdzewnej (metalowe formy do pieczenia chleba)

Stal nierdzewna jest zapewne jednym z najpopularniejszych surowców wykorzystywanych w produkcji naczyń do wypieku pieczywa. Obok takich metalowych form znajdziesz też modele z aluminium czy blachy ocynkowanej i zasadniczo nie różnią się one zanadto od wariantów nierdzewnych. Zaletą takich akcesoriów jest szybkie nagrzewanie się ich ścianek i możliwość stosowania ich w bardzo wysokich temperaturach. Dzięki temu pieczywo wyrasta szybciej i wypieka się równomiernie.

Decydując się na metalowe akcesoria, zwróć uwagę na wnętrze - dobrze, jeżeli zostało pokryte powłoką nieprzywierającą. Jeżeli tak nie jest, przed włożeniem ciasta do formy musisz wyłożyć ją arkuszem papieru do pieczenia. Zapobiegnie on przywieraniu chleba do dna naczynia.

Formy ceramiczne do wypieku chleba

To doskonały wybór dla każdego, kto często piecze chleb i szuka trwałych, odpornych na zarysowania naczyń. Ceramiczne foremki do pieczywa pozwalają na pieczenie chlebów różnego typu, także takich na naturalnym zakwasie. Dno naczynia nie wchodzi bowiem w interakcję ze składnikami ciasta.

Na rynku znajdziesz klasyczne foremki ceramiczne przeznaczone typowo do domowego pieczenia, ale w tym celu możesz wykorzystać także garnek rzymski. Zaletą stosowania ceramicznych naczyń jest przy tym ograniczone ryzyko przypalenia się gotowego chleba – powierzchnia takich form nagrzewa się stopniowo, zatem pieczenie będzie dłuższe, ale bezpieczniejsze.

Szklane naczynia do pieczenia chleba

Zapewne mniej popularne, ale bardzo wszechstronne okazują się szklane naczynia do pieczenia chleba w domowych warunkach. Przede wszystkim są wyjątkowo proste do utrzymania w czystości. Nie musisz w ich przypadku stosować dodatkowego natłuszczenia czy też papieru do pieczenia. Dzięki przezroczystym ściankom możesz na bieżąco kontrolować proces wypiekania się domowego chleba.

Niestety, w przypadku szklanych naczyń należy wstawiać je do zimnego piekarnika i dopiero później ustawić jego nagrzewanie (a niektóre rodzaje pieczywa muszą być wypiekane od razu w wysokiej temperaturze). Szkło jest również materiałem kruchym – ryzyko stłuczenia jest jednak podobne, jak w przypadku ceramicznych foremek.

Formy silikonowe do domowego pieczywa

Silikonowa forma do pieczenia chleba to strzał w dziesiątkę. Jest lekka, nie ulega zarysowaniom i nie rdzewieje. Bardzo łatwo utrzymasz ją w idealnej czystości. Nieużywane w danym momencie, wykonane z silikonu formy do pieczenia chleba nie zajmują też dużo miejsca – możesz je zwinąć i schować do szuflady.

Formy silikonowe pozwalają na szybkie wyjęcie gotowego chleba bez ryzyka jego przywierania do dna. Nie musisz więc używać papieru lub tłuszczu do zabezpieczenia naczynia.

[product id="9795,10896,11158"]

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl