Blog wpisy
Zatem kuchnia jest nieskończonością!

Chcieliśmy napisać o tym, co jest nam potrzebne podczas urządzania kuchni ale doszliśmy do wniosku, że … kuchnie są urządzane bez końca! To się nie kończy, a nam wcale nie jest źle z tego powodu!

Zauważmy, że co krok zmieniamy ułożenie w szafkach, wymieniamy zastawę stołową, dokupujemy kieliszki, zmieniamy półmisek na owoce, aranżujemy na nowo stół.

Z minimalistycznej kuchni dla singla ta ulega przepotwarzeniu na kuchnie dla dwojga… z czasem domowników szczęśliwie przybywa i znów zmieniamy kuchnię – ulepszamy. Idziemy za trendami, chcemy mieć ciekawą i stylową kuchnię. Czujemy się coraz pewniej w kuchni, a nasze rosnące umiejętności chcą profesjonalnych narzędzi.

 

Zatem … kuchnia jest nieskończonością!

Jedzenie palcami czyli… Finger-Food!

Piknik rodzinny lub przyjęcie domowe, a Ty marzysz o zaskoczeniu swoich gości?

Podczas imprez domowych stawiamy na swobodę i możliwość rozmowy z każdym, a nie tylko z tymi którzy są w naszym najbliższym otoczeniu. Goście swobodnie poruszają się między stołem mogąc przegryźć coś podczas rozmowy na stojąco. Pozwól im zjeść... bez talerzy!

Dlaczego My?

Uczyliśmy się dla Ciebie i Twojego domu wiele lat… dlaczego? Bo chcemy brać udział w tworzeniu Twojej przestrzeni. Twojej kuchni. By móc pokazać Ci teraz wachlarz różnorodności – by inspirować od łyżeczki, która o poranku jest absolutnym MUST HAVE, aż do koszyczka serwującego frytki dzięki któremu Twoi goście poczują się jak w amerykańskiej restauracji. Bo wiemy, że jesteś najlepszym kreatorem SWOJEGO stylu.

Jak używać noży do sera?
Jak używać noży do sera?

Ser jest jednym z ulubionych przysmaków wielu osób na całym świecie. Wydawać by się mogło, że aby cieszyć się bogactwem smaków i tekstur sera, wystarczy go po prostu pokroić. Jednak prawda jest taka, że odpowiednie przygotowanie sera wymaga użycia specyficznego narzędzia – noża do sera. Czy kiedykolwiek interesowało Cię, jak prawidłowo używać noży do sera? 

Dobór noża do typu sera – podstawowe zasady

Noże do sera nie są produktami jednolitymi – różne typy noży są przeznaczone do różnych rodzajów sera. Tak, jak starannie wybieramy ser na różne okazje, tak samo powinniśmy starannie dobrać nóż do jego krojenia. Niektóre akcesoria tego rodzaju są idealne do cięcia twardych serów, takich jak parmezan czy pecorino, podczas gdy inne lepiej sprawdzą się przy miękkich serach, takich jak brie czy camembert. 

Nóż do twardych serów często ma cienkie, ale mocne ostrze, które pozwala wykonać precyzyjne cięcie. Jego uchwyt jest zazwyczaj sztywny i wytrzymały, oferując odpowiednią kontrolę. Z kolei noże do miękkich serów mają szerokie ostrza z rowkami, które zapobiegają przyklejaniu się sera do ostrza. Ostro zakończony koniec tego noża umożliwia łatwe nakładanie sera na pieczywo lub krakersy.

[product id="9416,3825,9235"]

Praktyczne porady dotyczące krojenia sera nożem

Jakikolwiek nóż do sera wybierzesz, istnieje kilka podstawowych zasad, które pomogą w pełni cieszyć się smakiem tej ulubionej przekąski.

Po pierwsze, ser powinien być krojony tuż przed podaniem. Dzięki temu zapewnisz mu optymalną świeżość i pełnię smaku. Po drugie, ser powinien być krojony na małe kawałki, które łatwo zmieszczą się w ustach. To pozwoli gościom na skosztowanie różnych rodzajów sera bez uczucia przesytu. 

Dobrą praktyką jest krojenie sera „od brzegu do serca”. Ser jest często dojrzewający na brzegach i ma inny smak i teksturę w środku, a poprzez krojenie "od brzegu do serca" umożliwiasz skosztowanie całej gamy smaków, które oferuje dany produkt.

Konserwacja i czyszczenie noży do sera

Każde narzędzie, aby służyło jak najdłużej i jak najskuteczniej, wymaga odpowiedniego czyszczenia i konserwacji, a noże do sera nie są wyjątkiem od tej zasady. 

Noże do sera powinny być myte ręcznie. Pomimo tego, że wiele noży jest oznaczonych jako "przystosowane do mycia w zmywarce", mycie ręczne jest o wiele bezpieczniejsze dla ostrza. Używaj ciepłej wody i łagodnego płynu, unikaj agresywnych detergentów lub drucianych szczotek, które mogą zarysować stal i uszkodzić ostrze.

Po umyciu noży ważne jest, aby dokładnie je osuszyć. Pozostawienie na nich resztek wody może prowadzić do korozji, a także do rozwoju bakterii. Idealne jest osuszenie noża ręcznikiem od razu po umyciu.

Przechowuj noże w suchym, bezpiecznym miejscu, najlepiej w pochewce lub bloku do noży. W ten sposób ostrza będą chronione przed zarysowaniami i uszkodzeniami, a także zminimalizujesz ryzyko wypadków.

Pamiętaj ponadto o regularnym ostrzeniu noży do sera, co umożliwi łatwiejsze i bardziej efektywne krojenie. Niektóre noże do sera, ze względu na swoje unikalne kształty i zastosowania, mogą wymagać specjalistycznego ostrzenia, więc warto zapoznać się z instrukcją producenta.

[product id="10412,4041,8614"]

Przegląd rodzajów noży do sera i ich zastosowań

Jest wiele różnych typów noży do sera, a każdy z nich ma swoje specyficzne zastosowanie. Poniżej przedstawiamy przegląd niektórych z najpopularniejszych rodzajów:

  1. Nóż do sera typu "cheese plane": ten typ noża ma płaskie, szerokie ostrze z rowkiem do krojenia cienkich plasterków twardych lub półtwardych serów. Ostrze jest na tyle szerokie, że pozwala na łatwe podniesienie i serwowanie pokrojonego sera.
  2. Nóż do sera typu widelec: jest to popularne narzędzie, które pozwala na łatwe przytrzymanie sera w trakcie krojenia i jego serwowanie. 
  3. Nóż do sera z ostrzem dłutowym: idealny, gdy chcesz pokroić półtwarde sery lub też odmiany pleśniowe (z niebieską czy zieloną pleśnią).
  4. Nóż do miękkich serów: z charakterystycznym, cienkim ostrzem z otworami, które zapobiegają przyleganiu produktu. Ostrze często jest do tego ząbkowane.
  5. Nóż do sera twardego: z ostro zakończonym czubkiem ostrza, za pomocą którego można łatwo rozłupać przekąskę.

Każdy z tych noży spełnia specyficzną rolę i jest zaprojektowany tak, aby maksymalnie ułatwić i uatrakcyjnić doświadczenie związane z serwowanie i spożywaniem sera. Od sztuki krojenia, poprzez serwowanie, aż po degustację – odpowiedni nóż do sera może istotnie wzbogacić całe doświadczenie kulinarne.

[product id="9244,9245,9270"]

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl