Nie jesteś zadowolony z widoku, którym wita Cię Twoja kuchnia? Przeraża Cię wizja ciągłego sprzątania? Trudno Ci znaleźć miejsce na te wszystkie szpargały? Nieustannie piętrzące się brudne naczynia i ubrudzone kuchenne szafki wzbudzają w Tobie frustrację? To znak, że czas na zorganizowanie Twojej kuchennej przestrzeni! Jak się za to zabrać? Przeczytaj nasze praktyczne porady, jak utrzymać porządek w kuchni.
Zorganizuj przestrzeń – klucz do utrzymania porządku w kuchni
Przede wszystkim musisz wiedzieć, że utrzymywanie porządku w kuchni to proces ciągły. Nigdy się nie kończy… Na pocieszenie powiemy: Wcale nie musi Ci zajmować mnóstwa czasu! Jeśli masz dobry system sprzątania, którego konsekwentnie się trzymasz, wystarczy nawet 10-15 minut dziennie. Zorganizowanie – nie tylko czynności porządkowych, ale i przestrzeni w kuchni – to klucz do sukcesu. Jak się za to zabrać? Przeczytaj najpierw, jakie akcesoria kuchenne mogą Ci się przydać, aby stworzyć czystą i funkcjonalną kuchnię!
Pojemniki na żywność – jak mogą pomóc w organizacji kuchni?
Pojemniki plastikowe na żywność są niezastąpione, jeśli chodzi o utrzymywanie porządku w kuchennych szafkach i lodówce. Przechowasz w nich sery i wędliny, pozostałości po obiedzie, które można zjeść następnego dnia albo zabrać do pracy, produkty sypkie, które szybko tracą aromat w otwartych torbach (kawę, herbatę) albo stanowią doskonały wabik moli spożywczych (mąka, bułka tarta, kasze, makarony, płatki owsiane).
Dzięki pojemnikom na żywność organizacja kuchni jest łatwiejsza, bo:
- od razu widzisz, co masz w zapasie, a czego brakuje (oczywiście jeśli są przezroczyste),
- możesz lepiej wykorzystać przestrzeń, ustawiając jeden pojemnik na drugim,
- nie tylko zorganizujesz, ale i udekorujesz kuchnię.
Dodatkowo pojemniki doskonale sprawdzą się do przechowywania przypraw — zwłaszcza tych otwartych, w których to uwielbiają mieszkać mole spożywcze.
[product id="10150,2755, 5079"]
Przechowywanie naczyń i akcesoriów kuchennych
Naczynia kuchenne, garnki i przybory kuchenne najlepiej pokładać w szafkach i szufladach. Duże rzeczy po prostu się do nich wstawia (pamiętaj o możliwości przechowywaniu jednych sprzętów w drugich), ale co z mniejszymi, takimi jak sztućce, chochle, szpatułki czy łopatki? Wykorzystaj dopasowane do Twoich mebli organizery. Mogą to być np. gotowe pojemniki na sztućce, ale też kosze, koszyki i inne pojemniki.
Utrzymywanie czystości podczas gotowania: tak, to możliwe!
Utrzymywanie czystości w czasie gotowania jest nie tylko możliwa, ale też bardzo ułatwi Ci codzienne sprzątanie kuchni. Co oznacza w praktyce? Oto kilka przykładów.
- Wycieraj na bieżąco zabrudzenia – zanim zaschną. Miej pod ręką ręczniki papierowe lub ściereczki, którymi szybko wytrzesz zabrudzenia od sosu lub zupy.
- Miski i pojemniki, w których masz przygotowane składniki, płucz lub myj od razu. To samo rób z wszelkimi sprzętami kuchennymi, np. blenderem. Dzięki temu po przygotowaniu posiłku nie zbierze Ci się ogromna góra naczyń do mycia!
- Gdy czekasz, aż coś się zagotuje albo usmaży, ogarniaj kuchnię. Możesz realizować 2 powyższe punkty, a jeśli jesteś „na bieżąco” – zajmij się innymi zadaniami, np. schowaniem suchych naczyń do szafek, przejrzeniem zawartości lodówki, zamieceniem podłogi czy przetarciem frontów szafek.
- Trzymaj najważniejsze przybory na wyciągnięcie ręki — im krócej ich szukasz, tym łatwiej będzie Ci utrzymać porządek.
- Brudne naczynia odkładaj od razu do zmywarki — nie twórz z nich stosu, który zajmie Ci cały blat lub umywalkę.
- Jeśli widzisz problemy organizacyjne — zmień swój aneks kuchenny, stosując nowe techniki i nasze porady.
[product id="11832, 5484, 5477"]
Organizacja szafek i szuflad – jak się za nią zabrać?
Cały proces organizacji kuchni musisz podzielić na kilka etapów.
- Najpierw ogarnij przestrzeń – pozmywaj naczynia, przetrzyj blaty, rozpakuj i pochowaj zakupy.
- Zacznij od zmierzenia wszystkich swoich szafek i szuflad, a potem zaopatrz się w pojemniki odpowiedniej wielkości. Może skorzystasz z oferty sklepu internetowego i kupisz kilka sztuk na zapas? Dzięki temu zyskasz pewność, że nie zabraknie Ci organizerów w trakcie pracy. Niewykorzystane produkty możesz przecież zwrócić w ciągu 14 dni.
- Zrób remanent: Pozbądź się rzeczy, których nie używałeś w przeciągu ostatniego roku. Nie trzymaj pięciu łyżek wazowych, szpatułek ani rózg kuchennych. To, czego nie używasz, wyrzuć albo oddaj.
- Pozostałe rzeczy pochowaj w szafkach i szufladach. Kieruj się zasadą: Im częściej używane, tym bardziej dostępne. Używasz codziennie blendera? Trzymaj go pod ręką. Robot kuchenny służy Ci do zrobienia ciasta, gdy zapraszasz gości? Spokojnie może stać w głębi szafki albo gdzieś wyżej.
- Część naczyń i akcesoriów nie mieści Ci się w szafkach, i to już po zrobieniu bezwzględnego remanentu? Zastanów się, czy nie możesz trzymać ich na wierzchu. Żeby nie zajmowały cennego miejsca na blacie, rozważ zainstalowanie relingów. Umieść je na brzegu blatu albo między na ścianie (pod górnymi szafkami). Na relingach możesz powiesić za pomocą haczyków w sumie wszystko – kubki, filiżanki, przybory kuchenne, pojemniki czy niewielkie organizery na przyprawy. Inną opcją są dodatkowe, otwarte półeczki albo listwy magnetyczne (doskonałe na noże).
- Potem od razu odkładaj przedmioty na swoje miejsce. Dzięki temu Twoja kuchnia się nie zabałagani!
- Pamiętaj o regularnych, cyklicznych, większych porządkach — tj. czyszczenie lodówki, pilnowanie segregacji śmieci itd.
Wśród wielu zajęć może być Ci trudno znaleźć czas na układanie przedmiotów w szafkach lub szufladach. Nie musisz realizować wszystkich punktów z listy na raz! Masz dwa rozwiązania: albo wygospodarujesz sobie jedno-dwa popołudnia, albo podzielisz zadanie na kilka dni / na poszczególne szafki i szuflady. Nie odkładaj jednak tego wiecznie na później: zorganizowana kuchnia to lepsza kuchnia!
Chcesz zadbać o swoją kuchenną przestrzeń? Zobacz już teraz ofertę od Kitchen Store i spraw, aby gotowanie było czystą (i to dosłownie) przyjemnością!
[product id="4784, 536, 1607"]