W erze wzrostu świadomości społecznej na temat wpływu tworzywa sztucznego na środowisko, coraz chętniej sięga się po takie wyposażenie, jak chociażby drewniane przybory kuchenne. Ma ono zresztą sporo zalet – na przykład nie rysuje powierzchni patelni czy garnków. Jak dbać o drewniane przybory kuchenne tak, by mogły służyć możliwie jak najdłużej i bezpiecznie?
Dlaczego warto postawić na drewniane przybory kuchenne?
Wybór drewnianych przyborów kuchennych jest obecnie całkiem spory – tego rodzaju akcesoria wracają do łask i przestają kojarzyć się jedynie z babciną kuchnią! Cechuje je nie tylko estetyczny wygląd, ale też odporność na działanie wysokiej temperatury i uszkodzenia mechaniczne. Jeśli będziesz prawidłowo konserwować drewniane przybory kuchenne, będą niemal niezniszczalne!
W porównaniu do wyposażenia z tworzyw syntetycznych, w przypadku przyborów z wysokiej jakości drewna nie zachodzi ryzyko uwalniania się ewentualnych, szkodliwych substancji.
Przybory takie, jak drewniane łyżki, drewniany wałek do ciasta czy drewniane szczypce kuchenne, w odróżnieniu od akcesoriów metalowych, nie rysują powierzchni. To oznacza, że bez trudu możesz korzystać z nich chociażby gotując w garnkach miedzianych czy smażąc na patelniach z teflonową powłoką.
Przygotowanie do pierwszego użycia – konserwacja drewna
Warto, przed pierwszym użyciem, odpowiednio przygotować drewniane przybory kuchenne tak, by służyły jak najdłużej i mogły być później dokładnie oczyszczane i konserwowane.
Bardzo istotna jest impregnacja drewna. Do tego celu będziesz potrzebować zaledwie kilku drobiazgów. Wszystkie przybory i akcesoria, w tym drewniane deski do krojenia, drewniane chlebaki i pozostałe elementy należy, po zakupie, dokładnie pokryć olejem rzepakowym i pozostawić do wyschnięcia (na przykład na blacie wyłożonym papierowym ręcznikiem). Po wchłonięciu oleju warto powtórzyć cały proces.
Zamiast oleju możesz wykorzystać też ocet jabłkowy – tutaj konieczne będzie zanurzenie przyborów z drewna w cieczy i pozostawienie ich na przykład na noc. Po tym czasie akcesoria wyjmij, przetrzyj i pozostaw do całkowitego wyschnięcia. Ta metoda sprawi, że drewniane przybory kuchenne nie będą chłonąć zapachów, a do tego zachowają swój naturalny kolor.
[product id="3087,11593,3108"]
Codzienna pielęgnacja drewnianych akcesoriów kuchennych
Jeżeli w odpowiedni sposób będziesz konserwować drewniane przybory kuchenne, mogą służyć Ci przez wiele następnych lat. Najważniejsze, o czym powinno się pamiętać, jest mycie drewnianych akcesoriów zaraz po ich użyciu. Nie można takich elementów myć w zmywarce, zatem konieczne jest ręczne oczyszczenie powierzchni, na przykład z resztek ciasta (w przypadku takich zabrudzeń, znajdujących się na wałku, możesz usunąć pozostałości za pomocą soli, która ściera je z drewna). Wszystkie drewniane przybory kuchenne możesz myć ręcznie w gorącej wodzie, z dodatkiem na przykład płynu mającego właściwości bakteriobójcze (wiele detergentów do mycia naczyń już wykazuje takie działanie). Pamiętaj, by wyszorować wszystkie ewentualne zagłębienia i szczeliny, w których mogą osiadać drobnoustroje. Wysoka temperatura wody powinna ułatwić Ci też usunięcie zabrudzeń już zaschniętych.
Wśród drewnianych przyborów kuchennych odpowiednio dbać należy o akcesoria, które mają kontakt ze świeżym mięsem. Drewniana deska, na której kroisz ryby czy steki przed gotowaniem, powinna być przeznaczona tylko do tego celu (do przygotowywania pieczywa czy warzyw używaj zawsze innej deski!). Po obróbce surowego mięsa deskę z drewna również wyszoruj z użyciem gorącej wody i płynu do naczyń, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Jeśli chcesz do tego pozbyć się nieprzyjemnego zapachu, na przykład surowej ryby, powierzchnię deski możesz przetrzeć połówką cytryny, starając się wetrzeć w drewno sporą ilość soku.
Jak dbać o drewniane przybory kuchenne, by nie pleśniały?
Pleśń jest groźnym wrogiem takiego wyposażenia, jak drewniane deski czy drewniane chlebaki. Na szczęście możesz dość łatwo zadbać o ich zabezpieczenie. Do tego celu wykorzystaj wspomniany wcześniej ocet jabłkowy. Po każdej wymianie pieczywa w chlebaku czy też w przypadku rzadziej używanych desek, wystarczy przetrzeć powierzchnię szmatką nasączoną octem. Pozostaw takie wyposażenie do wyschnięcia, a następnie korzystaj z niego tak, jak dotychczas.
[product id="3104,3076,10439"]