Możemy spotkać deski w zestawie z pokrywami, które zapobiegają wysychaniu przekąsek podczas kilkugodzinnego przyjęcia albo obrotowe deski, które zapewniają dostęp do wszystkich przysmaków z każdego miejsca przy stole. Na topie są również deski do serów, w których mamy wyżłobione miejsca na widelec i nóż do sera.
Deski do serwowania potraw
Najczęściej spotykamy się z podawaniem na deskach różnego rodzaju sera to tzw. deska serów i wędlin czy przekąsek na grilla. To nie wszystko! Możliwości i pomysłów jest cała masa 😊. Oprócz przystawek możemy podać w ten sposób świeżo upieczone ciasto drożdżowe na podłużnej drewnianej desce. Świetnie prezentują się deski zamiast talerzy podczas podawania głównych posiłków. Na pewno spotkaliście się z takim podaniem w restauracjach-burgerowniach. Dlaczego nie serwować posiłków w ten sposób najbliższym w domu? Może śniadanie dla ukochanej osoby na desce, która pachnie drewnem, a w dotyku jest przyjemna i naturalna?
Postaw na drewno!
Najwłaściwiej przed zakupem będzie skupić się na wyborze najtrwalszych desek – buk, dąb, akacja, heban, jesion. Dlaczego? To te najtwardsze, które będą służyć najdłużej. Deska z sosny, topoli czy modrzewiu dość szybko ulega rozwarstwieniu, porysowaniu czy nawet popękaniu.
Ciekawostką jest, że drewno ma właściwości antybakteryjne, co działa na korzyść jej wyboru do serwowania. Co więcej! Badania dowiodły pozytywnego wpływu drewna na nas. Otóż drewno redukuje poziom stresu. Wiedzieliście o tym? Jego naturalne właściwości sprawiają, że niemalże czujemy pewnego rodzaju „ciepło”.
Drewno nie tępi noży! Warto o tym wiedzieć, że ma również w swoim właściwościach do zasklepiania mikro nacięć powstałych podczas krojenia na jej powierzchni, co zwiększa jej higieniczność. Jasne, że nie możemy wrzucić jej do zmywarki i oczywiście, że należy jej zaserwować SPA w postaci olejowania (specjalnie impregnującym olejem albo oliwą z oliwek czy olejem lnianym) od czasu do czasu, ale to wszystko podkreśla fakt, że jest to naturalny i biodegradowalny element bez chemicznych składników, który jest niemalże żywym organizmem, o który należy dbać, aby móc korzystać z jego dóbr. Jednakże pamiętajmy, że na deskach mogą powstawać przebarwienia desek od produktów spożywczych oraz mogą one chłonąć zapach. Za to są wytrzymałe na wysokie temperatury i bez obaw możemy postawić na nich garnki z gorącą potrawą lub np. mini patelnie z potrawami.
Jaki kształt deski do serowania wybrać?
Jaki kształt deski? Form drewnianych desek do serwowania jest chyba tyle, co i drzew! Tutaj możemy dopasować produkt pod swoje potrzeby – czy lubimy masywne grube rustykalne dechy z naturalnymi nierównościami, które świetnie zaprezentują smażone żeberka w marynacie lub długo dojrzewające wędliny z serami; gładkie deski ze żłobieniami wokół - idealne na burgery lub pieczone paszteciki w cieście francuskim. Duże, małe, z otworem, aby móc ją zawiesić lub z rączką do wygodnego trzymania.
Za wyborem drewnianych desek do serwowania świadczy również fakt, że drewno świetnie pasuje do większości wnętrz. Sprawdzi się zarówno w nowoczesnej stylistyce, jak i klasycznej czy rustykalnej.
Miało być o drewnie, ale jak daleko jest drewno od trawy?
Deska bambusowa wykonana z mocno sprasowanej trawy bambusowej, czyli z materiału, który „dojrzewa” dużo szybciej do momentu, w którym może zostać użyta do wykonania deski, co sprawia, że jest często tańsza niż drewniana. Te deski są równie wytrzymałe, co te wykonane z twardego drewna. Dodatkowo nie wchłaniają wody tak chętnie, jak deski drewniane więc dużo szybciej schną. Są również biodegradowalne. Nie wymagają tak dużej troski od nas, jak drewno. Oczywiście zaleca się olejowanie ich, ale nie jest to tak obowiązkowe, jak w przypadku drewna.
Dziś sfokusowaliśmy uwagę na prawdziwym, naturalnym i biodegradowalnym drewnie i trawie bambusowej, które to mogą służyć nam do krojenia jak i serwowania posiłków w sposób niebanalny i stylowy.
Bo liczy się jakość podania! Bo to zaostrza nasz smak!
Ostateczną decyzję, pozostawiam Tobie 😊.
[product id="30, 31, 35"]